Gorssel C 5349
Gorssel C 5352
Bargeweg 1 a, 7211 DC te Eefde

Omschrijving

Achter de tuinmanswoning bevindt zich in het park de BOERDERIJ die de naam aan de buitenplaats heeft gegeven. De boerderij van het hallehuistype is momenteel in gebruik als schuur en voor een belangrijk deel bewaard gebleven. Het voormalige voorhuis is waarschijnlijk in de jaren dat de nieuwe woning werd gebouwd tot schuur verbouwd, wat duidelijk zichtbaar is aan de gevels. De oorspronkelijke indelingen van het voorhuis zijn toen vervangen. De VOORGEVEL werd geheel dichtgezet en het voorschild voorzien van een dakkapel. De beide ZIJGEVELS van het voorhuis werden verhoogd en voorzien van deuren met halfcircelvormige boven- en zijlichten. De zijgevels van het bedrijfsgedeelte bleven de oorspronkelijke indeling behouden. De ACHTERGEVEL is voorzien van vlechtingen en een korfboogvormige deeldeuropening. De twee stalramen aan weerszijden hiervan zijn sterk vergroot en één van de korfboogvormig afgesloten staldeurtjes is dichtgezet. Links in de gevel bevindt zich nog een rond venster met een ijzeren roedenverdeling.

Waardering

Voormalige BOERDERIJ van het hallehuistype uit de negentiende eeuw, behorend bij de historische buitenplaats 't Barge.

- van stedenbouwkundige waarde als centraal onderdeel van de buitenplaats 't Barge. De voormalige boerderij heeft een grote ensemblewaarde samen met de tuinaanleg, het landhuis, de tuinmanswoning en het speelhuisje.

- van cultuurhistorische waarde als centraal onderdeel en oorsprong van de historische buitenplaats 't Barge. De voormalige boerderij is weliswaar niet meer in bedrijf en (wat betreft het voorhuis gewijzigd), maar vormt een onmisbare schakel in de historie van dit complex.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hallehuisboerderij