Kring van Dorth A 123
Bij Bathmenseweg 16, 7216 PC te Kring van Dorth

Inleiding

Over de binnengracht bereikt men via een TOEGANGSBRUG, gebouwd rond 1930, het plantsoen voor het hoofdhuis van de historische buitenplaats Dorth. Deze brug is gemetseld in kruisverband en heeft één centrale pijler in de gracht, die aan beide zijden de aanzet vormt voor een gemetseld rondbogig gewelf, geflankeerd door vleugelmuren. Aan beide zijden wordt dit gewelf afgesloten door een rondbogige steense rollaag. De brug wordt van het brugdek gescheiden door een halfsteens rollaag. Het brugdek is voorzien van een bestrating van klinkers. Aan beide zijden van het brugdek bevinden zich ijzeren balustraden, voorzien van eenvoudige balusters. Deze worden afgesloten door een ronde knop.

TOEGANGSBRUG gebouwd rond 1930, behorende tot de historische buitenplaats Dorth.

- van architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een boogbrug uit het einde van de jaren 20.

- van stedenbouwkundige waarde door de functionele verbinding met de buitenplaats Dorth en het huidige hoofdhuis.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een buitenplaats met een zeer oude en rijke historie. Het landgoed Dorth is voor de ontwikkeling van de omgeving van eminente waarde.