Kring van Dorth A 527
Bathmenseweg 14, 7216 PC te Kring van Dorth

Omschrijving

Ten noorden van het hoofdgebouw van de historische buitenplaats DORTH buiten de binnengracht bevindt zich naast de hoofdzichtas van de tuinaanleg de voormalige RENTMEESTERSWONING. Deze is evenals het koetshuis in 1929 gebouwd door de architect A.J. Jansen in een Traditionele bouwstijl met invloeden van de Hollandse Renaissance. De verschillende details in gevels en daken zijn identiek aan die van het koetshuis. De rentmeesterswoning werd op een vrij ongelukkige plek pal naast een zichtas van het hoofdgebouw geplaatst, vermoedelijk om een goed zicht te hebben op de bouw van het nieuwe hoofdgebouw in 1930.

De RENTMEESTERSWONING heeft een rechthoekige plattegrond en in kruisverband gemetselde gevels. Het pand telt één bouwlaag en wordt afgesloten door een zadeldak met gesmoorde Muldenpannen. De kap is aan voor- en achterzijde voorzien van een geprofileerde bakgoot op klossen. De gevels zijn aan de onderzijde voorzien van een omlopend trasraam, dat wordt afgesloten door een halfsteens rollaag. Vensters en deurkozijnen worden afgesloten door halfsteens rollagen met daarboven halfsteens ontlastingsbogen. Aan de onderzijde zijn de vensters voorzien van betegelde lekdorpels. Beide topgevels en de Vlaamse gevel zijn aan de bovenzijde voorzien van hardstenen afdekplaten en hebben hardstenen sierblokken op de hoeken. Het bovenste gevelvlak van de topgevels en de Vlaamse gevel aan de voorzijde is uitgevoerd in vlechtwerk. Tijdens verschillende renovaties is onder andere het interieur gewijzigd. Ook zijn de ramen van de dakkapellen en Vlaamse gevel in de voorgevel gewijzigd. Thans bevinden zich in plaats van twee draairamen een draairaam en klapraam in één kozijn.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een uitspringend middendeel dat uitloopt in een Vlaamse gevel. Op de begane grond bevindt zich een deurkozijn op hardstenen dorpel en neuten, voorzien van een opgeklampte deur. De deur is aan beide zijden voorzien van een 6-ruits draairaam met 4-ruits bovenlicht. Zowel de deur als de flankerende ramen worden afgedekt door een geschoorde houten luifel met geprofileerde daklijst, die aan de onderzijde is voorzien van een decoratieve beschieting in visgraatmotief. Aan de bovenzijde is de luifel aan de gevel bevestigd door getordeerde trekstangen. Boven de luifel is de Vlaamse gevel voorzien van een kozijn met twee 6-ruits ramen, geflankeerd door persiennes. De Vlaamse gevel wordt gedekt door een aangekapt zadeldak met gesmoorde Muldenpannen en is aan beide zijden voorzien van een bakgoot op klossen. Het iets terugspringende linkerdeel van de voorgevel is voorzien van een houten kruiskozijn met twee gekoppelde enkelruits draairamen, voorzien van twee 9-ruits bovenlichten. Het kozijn is aan beide zijden voorzien van persiennes. Boven de raampartij bevinden zich twee muurankers. Het dakschild is voorzien van een platgedekte dakkapel met twee 6-ruits ramen en een geprofileerde daklijst.

De LINKER ZIJGEVEL heeft in het midden op de begane grond een identiek kruiskozijn als die in de voorgevel. Links van het kozijn bevindt zich een deurkozijn op hardstenen neuten en dorpel, voorzien van een opgeklampte deur met 3-ruits bovenlicht. Rechts van het deurkozijn bevindt zich een smal kozijn met enkelruits draairaam en 9-ruits bovenlicht. Het kozijn is voorzien van een enkele persienne. Boven vier muurankers bevinden zich naast elkaar twee kozijnen, voorzien van 12-ruits stolpramen en flankerende persiennes. Boven de vensters is het muurvlak van de topgevel voorzien van zes regelmatig aangebrachte muurankers.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft op de begane grond twee identieke kruiskozijnen en persiennes als die in de voorgevel. De verdere indeling van de gevel is gelijk aan die van de linker zijgevel, behoudens een kleine gemetselde schoorsteen op de punt van de topgevel.

De gewijzigde ACHTERGEVEL heeft op de begane grond aan de rechterzijde een recente houten aanbouw met een aangekapt lessenaarsdak. links hiervan bevindt zich een enkel draairaam. De linkerzijde van de gevel heeft twee smalle kozijnen, voorzien van een enkel draairaam met 9-ruits bovenlicht en één enkele persienne. De gevel heeft aan de bovenzijde zeven muurankers. Boven de bakgoot is het dakschild voorzien van drie platgedekte dakkapellen, voorzien van twee gekoppelde 6-ruits ramen en een geprofileerde daklijst. Naast de rechter dakkapel bevindt zich een hoge gemetselde schoorsteen.

Net zoals bij het koetshuis is de indeling van het INTERIEUR van het rentmeestershuis sterk gewijzigd. Een aantal waardevolle interieurelementen zijn echter nog behouden zoals de oorspronkelijke hal met klapdeuren en tegelvloer, balkenplafonds en op verschillende plaatsen de oorspronkelijke paneeldeuren.

Waardering

RENTMEESTERSWONING behorend bij de historische buitenplaats Dorth, in Traditionele bouwstijl, gebouwd in 1929.

- van architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een dienstgebouw in traditionele bouwstijl. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik, zoals onder andere zichtbaar in de rijk uitgevoerde topgevels en kozijnen.

- van stedebouwkundige waarde door de situering van het object ten opzichte van de andere gebouwen en van de omgeving. Het object heeft als zodanig ook een ensemblewaarde met het koetshuis, het hoofdhuis de toegangsbrug en de tuinaanleg.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een buitenplaats met een zeer oude en rijke historie. Het landgoed Dorth is voor de ontwikkeling van de omgeving van eminente waarde.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L) =rentmeesterswoning, niet in inca

Jansen, A.J. ; Gelderland