Gorssel E 4191
Joppelaan 57, 7213 AB te Gorssel

Inleiding

Dit vrijstaande BUITENHUIS, gesitueerd in het bosrijke gebied aan de noordzijde van de Joppelaan, werd waarschijnlijk door de architect Schoenmaker(s)? rond 1910 gebouwd. Het pand ligt iets van de Joppelaan af en is door middel van een korte oprijlaan te bereiken. Het pand is gelegen op een bosperceel van ca. 10.300 vierkante meter. Het buitenhuis is gebouwd in Engelse Landhuisstijl met invloeden van de Cottage- en Gooise landhuisarchitectuur. Karakteristiek voor het pand zijn onder andere de beperkte afmetingen, de fraaie loggia aan de voorzijde en de rieten kap met dakruiter. Het pand is als buitenverblijf gebouwd in opdracht van banketbakker Nieuwenhuis uit Deventer. In 1931 kwam het pand in bezit van de familie van de huidige eigenaar en in het opgestelde koopcontract werd toen melding gemaakt van de naam "'t Kuiken". Deze naam is thans veranderd in 'The Cottage'.

Omschrijving

Het BUITENHUIS is opgetrokken op nagenoeg rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag met zolderverdieping. De gevels zijn opgebouwd uit in kruisverband gemetselde baksteen, die boven de omlopende rollaag van het hoge trasraam ter hoogte van de vensterdorpels is wit gepleisterd. Het pand wordt gedekt door een rieten schilddak, met een loodrecht op de Joppelaan gerichte nok met rietvorsten. Zowel het linker- als het achterschild hebben een gemetselde schoorsteen. Het dak is tot ver over de korte zuidgevel doorgetrokken en steunt op een viertal stenen zuilen. Hierdoor ontstaat aan deze zijde een gedeeltelijk open veranda. Op de nok bevindt zich een houten, met riet gedekt, klokkestoeltje met klok. Aan de linker achterzijde van het pand is in de jaren 30 een platgedekte aanbouw, waarschijnlijk bedoeld als keuken, tegen de achtergevel geplaatst. De aanbouw heeft eveneens een hoog trasraam (echter gemetseld in halfsteens verband) en wit gepleisterde gevels. De vensteropeningen zijn aan de bovenzijde voorzien van ongepleisterde rollagen en worden aan de onderzijde afgesloten door gemetselde lekdorpels.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft twee 10-ruits tuindeuren met opgeklampte groen geschilderde luiken. Boven de deuren bevindt zich een halfsteens rollaag. De zolderverdieping heeft een flink dakoverstek en steunt op een viertal witgeschilderde stenen Toscaanse zuilen op een postament en een zwarte plint. De vloer van de veranda is uitgevoerd in zwart/wit geblokte tegels gelegd in schaakbordpatroon en bereikbaar via een gemetseld stoepje. De zoldering is vlak. In het dakschild bevindt zich een halfronde dakkapel met een naar binnen klappend 3-ruits raam.

De LINKER ZIJGEVEL bevat een gedeeltelijk uitspringend gevelvlak met daarin de ingang onder een moderne luifel. Links van de ingang bevindt zich een gekoppeld driedelig kozijn met daarin 3-ruits draairamen. Rechts van de ingang waarin een 9-ruits paneeldeur is aangebracht, springt de gevel terug en bevat in de belendende muur een 3-ruits draairaam. Rechts hiervan bevinden zich twee 8-ruits draairamen, elk met een opgeklampt luik. De zijgevel van de veranda bevat twee 6-ruits glaspanelen en een geprofileerde onderdorpel.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat twee brede vensteropeningen, elk ingevuld met twee 12-ruits draairamen, gescheiden door een dunne middenstijl. De ramen zijn aan beide zijden voorzien van luiken en hebben een halfsteens rollaag. De zijwand van de veranda heeft dezelfde indeling als die aan de andere zijde.

De ACHTERGEVEL heeft een niet oorspronkelijke kleine aanbouw waarin de detaillering met pleisterwerk en een vrijgelaten bakstenen plint met afsluitende rollaag is doorgezet. De aanbouw is met een golfplaatdak gedekt en is voorzien van een gemetselde schoorsteen die door het achterschild van het hoofdblok steekt. Links van de aanbouw bevindt zich een driezijdige erker met een plat dak en een geprofileerde gootlijst. In de erker zijn vier 12-ruits draairamen aangebracht, die worden afgesloten door een halfsteens rollaag.

Het INTERIEUR bevat nog de oorspronkelijke indeling, afgezien van twee recent aangebrachte slaapkamers op de zolderverdieping, en enige waardevolle elementen zoals de tegelvloer in de hal en oorspronkelijke kozijnen in de woonkamer.

BUITENHUIS in Engelse Landhuisstijl, gebouwd rond 1910.

- van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een opvallend ontworpen buitenhuis uit het begin van de 20ste eeuw in Engelse Landhuisstijl met invloeden van de Cottage- en Gooise Landhuisstijl. Het pand heeft hoogwaardige esthetische kwaliteiten zoals bijvoorbeeld de veranda met zuilen.

- het object heeft een situeringswaarde door de markante situering aan de Joppelaan in de bosrijke omgeving rond Gorssel.

- het object heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een buitenhuis gebouwd voor kapitaalkrachtige inwoners uit de naburige steden.

kleine aanbouw

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Cottage