Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
516399
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
't Kuiken
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
27 augustus 2001
Kadaster deel/nr: 
19787/20
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Lochem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Gorssel
X-Y coördinaat: 
211858 - 468943

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Dit vrijstaande BUITENHUIS, gesitueerd in het bosrijke gebied aan de noordzijde van de Joppelaan, werd waarschijnlijk door de architect Schoenmaker(s)? rond 1910 gebouwd. Het pand ligt iets van de Joppelaan af en is door middel van een korte oprijlaan te bereiken. Het pand is gelegen op een bosperceel van ca. 10.300 vierkante meter. Het buitenhuis is gebouwd in Engelse Landhuisstijl met invloeden van de Cottage- en Gooise landhuisarchitectuur. Karakteristiek voor het pand zijn onder andere de beperkte afmetingen, de fraaie loggia aan de voorzijde en de rieten kap met dakruiter. Het pand is als buitenverblijf gebouwd in opdracht van banketbakker Nieuwenhuis uit Deventer. In 1931 kwam het pand in bezit van de familie van de huidige eigenaar en in het opgestelde koopcontract werd toen melding gemaakt van de naam "'t Kuiken". Deze naam is thans veranderd in 'The Cottage'.

Omschrijving

Het BUITENHUIS is opgetrokken op nagenoeg rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag met zolderverdieping. De gevels zijn opgebouwd uit in kruisverband gemetselde baksteen, die boven de omlopende rollaag van het hoge trasraam ter hoogte van de vensterdorpels is wit gepleisterd. Het pand wordt gedekt door een rieten schilddak, met een loodrecht op de Joppelaan gerichte nok met rietvorsten. Zowel het linker- als het achterschild hebben een gemetselde schoorsteen. Het dak is tot ver over de korte zuidgevel doorgetrokken en steunt op een viertal stenen zuilen. Hierdoor ontstaat aan deze zijde een gedeeltelijk open veranda. Op de nok bevindt zich een houten, met riet gedekt, klokkestoeltje met klok. Aan de linker achterzijde van het pand is in de jaren 30 een platgedekte aanbouw, waarschijnlijk bedoeld als keuken, tegen de achtergevel geplaatst. De aanbouw heeft eveneens een hoog trasraam (echter gemetseld in halfsteens verband) en wit gepleisterde gevels. De vensteropeningen zijn aan de bovenzijde voorzien van ongepleisterde rollagen en worden aan de onderzijde afgesloten door gemetselde lekdorpels.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft twee 10-ruits tuindeuren met opgeklampte groen geschilderde luiken. Boven de deuren bevindt zich een halfsteens rollaag. De zolderverdieping heeft een flink dakoverstek en steunt op een viertal witgeschilderde stenen Toscaanse zuilen op een postament en een zwarte plint. De vloer van de veranda is uitgevoerd in zwart/wit geblokte tegels gelegd in schaakbordpatroon en bereikbaar via een gemetseld stoepje. De zoldering is vlak. In het dakschild bevindt zich een halfronde dakkapel met een naar binnen klappend 3-ruits raam.

De LINKER ZIJGEVEL bevat een gedeeltelijk uitspringend gevelvlak met daarin de ingang onder een moderne luifel. Links van de ingang bevindt zich een gekoppeld driedelig kozijn met daarin 3-ruits draairamen. Rechts van de ingang waarin een 9-ruits paneeldeur is aangebracht, springt de gevel terug en bevat in de belendende muur een 3-ruits draairaam. Rechts hiervan bevinden zich twee 8-ruits draairamen, elk met een opgeklampt luik. De zijgevel van de veranda bevat twee 6-ruits glaspanelen en een geprofileerde onderdorpel.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat twee brede vensteropeningen, elk ingevuld met twee 12-ruits draairamen, gescheiden door een dunne middenstijl. De ramen zijn aan beide zijden voorzien van luiken en hebben een halfsteens rollaag. De zijwand van de veranda heeft dezelfde indeling als die aan de andere zijde.

De ACHTERGEVEL heeft een niet oorspronkelijke kleine aanbouw waarin de detaillering met pleisterwerk en een vrijgelaten bakstenen plint met afsluitende rollaag is doorgezet. De aanbouw is met een golfplaatdak gedekt en is voorzien van een gemetselde schoorsteen die door het achterschild van het hoofdblok steekt. Links van de aanbouw bevindt zich een driezijdige erker met een plat dak en een geprofileerde gootlijst. In de erker zijn vier 12-ruits draairamen aangebracht, die worden afgesloten door een halfsteens rollaag.

Het INTERIEUR bevat nog de oorspronkelijke indeling, afgezien van twee recent aangebrachte slaapkamers op de zolderverdieping, en enige waardevolle elementen zoals de tegelvloer in de hal en oorspronkelijke kozijnen in de woonkamer.

Waardering

BUITENHUIS in Engelse Landhuisstijl, gebouwd rond 1910.

- van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard typologisch voorbeeld van een opvallend ontworpen buitenhuis uit het begin van de 20ste eeuw in Engelse Landhuisstijl met invloeden van de Cottage- en Gooise Landhuisstijl. Het pand heeft hoogwaardige esthetische kwaliteiten zoals bijvoorbeeld de veranda met zuilen.

- het object heeft een situeringswaarde door de markante situering aan de Joppelaan in de bosrijke omgeving rond Gorssel.

- het object heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een buitenhuis gebouwd voor kapitaalkrachtige inwoners uit de naburige steden.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaJoppelaan577213 ABGorssel

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GorsselE4191

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenCottage-stijlinvloeden
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenEngelse Landhuisstijlinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Cottage

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101910globaalvervaardiging
19301935globaalverbouwing

kleine aanbouw

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Nieuwenhuis ; Gelderlandopdrachtgever
Schoenmaker ; Gelderlandarchitect / bouwkundige / constructeur

geen verdere gegevens bekend