Gorssel L 59
Rustoordlaan 35, 7211 AV te Eefde

Inleiding

De vrijgelegen VILLA is gesitueerd aan de noordzijde van het Twentekanaal, aan het begin van de Rustoordlaan. De villa toont sterke verwantschap met de ernaast gesitueerde villa aan de Rustoordlaan 37. Het pand is rond 1910 gebouwd in zogenaamde Overgangsarchitectuur met sterke invloeden van de Art Nouveau. Opvallend is onder andere de rijk geaccentueerde ingangspartij en de rijke geveldetaillering met verschillende kleuren verblendsteen. Het door een kleine tuin omgeven pand wordt van de straat gescheiden door een eenvoudig smeedijzeren hek.

Omschrijving

De in kruisverband gemetselde bakstenen VILLA is opgetrokken op nagenoeg vierkante grondslag en heeft twee bouwlagen. Het uitspringende rechterdeel van de villa is voorzien van een aan de voorzijde afgewolfd zadeldak met zinken piron gedekt door rode kruispannen. Boven de topgevel bevindt zich een geprofileerde gootlijst welke zich voortzet in de windveren, die eindigen met een Art Nouveau -spiraal. Het linker terugspringende deel heeft een plat dak. De bouwmassa's worden geaccentueerd door twee vertikale stroken rode verblendsteen over het hele gevelvlak. Beide dakpartijen hebben een omlopende geprofileerde houten bakgoot op gesneden klossen, welke is voorzien van een decoratief gesneden druiplijst. Het pand heeft een omlopende gepleisterde plint. Daarboven zijn de gevels voorzien van speklagen (voor- en achtergevel 7, zijgevels 6), van gele verblendsteen, die ook is toegepast voor verschillende accenten in de gevel, zoals de uitgekraagde consoles waarop de gesneden klossen van de bakgoot rusten. De hoeken van de villa zijn geaccentueerd door het gebruik van rode verblendsteen. Boven de afsluitende strekken van de vensters op de verdieping hebben de gevels een rode strook verblendsteen met daarboven een blokmotief van gele verblendsteen. De vensters die worden afgesloten door een gemetselde segmentboog met afwisselend aangebrachte strekken en gele verblendstenen koppen, waaronder een sluitsteen bestaande uit twee gele verblendstenen strekken, zijn voorzien van Art Nouveau motieven in stempelwerk. De andere vensters worden aan de bovenzijde afgesloten door steense strekken afgewisseld met gele verblendstenen koppen. Alle vensters hebben gepleisterde lekdorpels.

De a-symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL heeft op de begane grond aan de linkerzijde een portiek die wordt afgesloten door een Moorse boog, die gedeeltelijk rust op twee uitgekraagde pseudo-kapitelen. De portiek wordt voorafgegaan door hardstenen treden. De boog van het portiek wordt doorgezet in de gebogen roeden van de 3-ruits zijlichten naast de oorspronkelijke voordeur. Deze paneeldeur is aangebracht in een kozijn met gesneden kalf in bloktandmotief, dat rust op hardstenen neuten en dorpel en is voorzien van een 24-ruits bovenlicht. De wanden aan de binnenzijde van de portiek zijn betegeld met witte tegels en worden afgesloten door stroken groene tegels. Onder deze de afsluitende strook aan de bovenzijde bevindt zich een strook reliëftegels. Rechts van de portiek loopt het gevelvlak over in een driehoekige gemetselde erker. Het muurwerk van de afgeschuinde hoeken van de erker is voorzien van verticaal geplaatste stroken rode verblendsteen. De erker heeft aan iedere zijde rechthoekige vensters afgesloten door strekken. Hierin zijn enkelruits schuiframen aangebracht met 20-ruits bovenlichten. Het iets bredere venster van de voorzijde van de erker is voorzien van een enkelruits schuifraam met 32-ruits bovenlicht. De gevels van de erker worden afgesloten door een groen geverfde geprofileerde daklijst met daarboven een houten balustrade voor het balkon. Boven het portiek heeft de verdieping een rechthoekig venster, afgesloten door een strek. Hierin bevindt zich een 2-ruits schuifraam met 8-ruits bovenlicht, uitgevoerd met geel kathedraalglas (verder omschreven als kathedraalglas). Achter het balkon heeft de gevel op de verdieping een sierlijk uitgevoerd venster dat wordt afgesloten door een segmentboog. Dit venster is voorzien van een kozijn met twee centraal aangebrachte balkondeuren met 8-ruits bovenlicht voorzien van kathedraalglas. De balkondeuren worden geflankeerd door twee halfrond afgesloten enkelruits zijlichten met 6-ruits bovenlicht voorzien van kathedraalglas. Boven dit venster is het gevelvlak van de topgevel voorzien van een rechthoekig venster met twee stolpramen en 4-ruits bovenlichten met kathedraalglas. Onder het dakoverstek van de topgevel is een sierlijk uitgekraagd klimmend fries aangebracht. Dit fries is gemetseld in rode- en gele verblendsteen en rust aan de onderzijde op de vertikale stroken rode verblendsteen.

De LINKER ZIJGEVEL is boven de plint op de begane grond voorzien van twee vensters, afgesloten door een segmentboog. Het linker venster is voorzien van een 4-ruits schuifraam met 8-ruits bovenlicht met kathedraalglas. Rechts van dit venster bevindt zich een klein venster met enkelruits klapraam. Het venster aan de rechterzijde is dichtgemetseld. De verdieping van de gevel telt drie identieke rechthoekige vensters, afgesloten door een strek. Het middelste venster heeft een 2-ruits schuifraam met 8-ruits bovenlicht. De vensters aan de buitenzijden zijn dichtgemetseld.

De RECHTER ZIJGEVEL heeft aan de linkerzijde een ruime serre op een gemetselde borstwering. De zijgevels van de serre hebben boven de borstwering kozijnen, met aan de onderzijde twee stroken van vijf gekoppelde ruitjes van kathedraalglas. Hierboven bevinden zich twee enkele ramen met 8-ruits bovenlichten eveneens met kathedraalglas. De voorzijde van de erker bevat een kozijn met centraal geplaatste schuifdeuren, voorzien van enkele ramen met daaronder stroken van vier vierkante ruitjes van kathedraalglas. Boven de deuren bevindt zich een 12-ruits bovenlicht met kathedraalglas. De deuren worden voorafgegaan door twee hardstenen treden en geflankeerd door enkelruits ramen met daaronder stroken van vijf gekoppelde vierkante ruitjes van kathedraalglas. De ramen hebben 8-ruits bovenlichten eveneens met kathedraalglas. De kozijnen van de erker hebben een gesneden kalf met bloktandmotief. Boven een geprofileerde bakgoot op klossen bevinden zich korte bolle dakschilden met zinkbeslag. Hierboven bevindt zich een eenvoudig houten balkonhek met zeven eenvoudig gesneden balusters. Rechts van de serre bevindt zich een groot rechthoekig venster afgesloten door een segmentboog. Hierin bevindt zich een groot enkelruits schuifraam met 32-ruits bovenlicht. Op de verdieping heeft de gevel twee rechthoekige vensters afgesloten door een strek. Hierin bevinden zich aan de linkerzijde boven de serre twee openslaande deuren met 8-ruits bovenlicht van kathedraalglas en aan de rechterzijde een 2-ruits schuifraam met 8-ruits bovenlicht eveneens van kathedraalglas.

De ACHTERGEVEL heeft boven de plint aan de linkerzijde, voorafgegaan door twee gepleisterde treden, een ondiepe houten veranda met vier gesneden houten stijlen aan de voorzijde, met daarachter een tegelvloer met bloemmotieven en een bovenliggend balkon. Centraal in de veranda bevinden zich schuifdeuren die zijn voorzien van enkele ramen met 12-ruits bovenlichten. Ze zijn afgesloten met een strek. De rechtergevel van de veranda bestaat uit een gemetselde muurdam, terwijl de linkergevel geheel in hout is uitgevoerd. De linkergevel heeft boven een verticaal beschoten onderzijde een groot segmentboogvormig afgesloten venster. Dit venster is aan de onderzijde voorzien van een strook van negen vierkante ruitjes van kathedraalglas. Boven een open gedeelte met twee vertikale roeden bevindt zich een segmentboogvormig 12-ruits bovenraam eveneens voorzien van kathedraalglas. Boven een aan de onderzijde decoratief gezaagde beschieting bevindt zich een omlopende geprofileerde gootlijst met daarboven een eenvoudige, niet oorspronkelijke balustrade. Boven de veranda heeft de gevel een grote rechthoekige muuropening, die wordt afgesloten door een segmentboog. Hierin bevinden zich gekoppelde paneeldeuren met enkelruits ramen. Boven de deuren bevindt zich een 10-ruits bovenlicht. Boven een extra speklaag is de punt van de topgevel voorzien van een rond venster omgeven door een decoratief gemetselde rollaag van gele en rode verblendsteen. Hierin bevindt zich een klein rond raam met diagonale roedenverdeling. De topgevel wordt afgesloten door een dakoverstek met decoratief gesneden windveer.

Rechts van de veranda bevindt zich een houten verticaal beschoten uitbouw met daarin de achterdeur van het huis. De aanbouw heeft een plat dak, waarboven nog net een 3-ruits bovenlicht zichtbaar is van een oorspronkelijk in de achtergevel aangebracht raamvenster. Ook dit venster heeft een Art Nouveau decoratie in het boogveld onder de segmentboog. Op de verdieping heeft het rechterdeel van de gevel een rechthoekig venster afgesloten door een strek. Het venster is voorzien van een 2-ruits schuifraam met 8-ruits bovenlicht. Boven het venster bevindt zich een strook rode verblendsteen met daarboven een decoratief blokpatroon in gele verblendsteen.

Het INTERIEUR heeft nog de oorspronkelijke indeling en omvat waardevolle elementen zoals onder andere een marmeren vloer in de hal, een voor- en achterkamer gescheiden door schuifdeuren met glas-in-lood, schuifdeuren voor de toegang tot de erker en veranda en een fraaie trap met rijk gesneden trappaal. Naast eenvoudige stucplafonds met cirkelmotief en randprofiel bevat het pand nog twee rijk gedecoreerde stucplafonds in kamers op de verdieping. Een bijzonder detail is de voortzetting van de Moorse boog van het portiek aan de binnenzijde van de toegangsdeur.

VILLA in Overgangsarchitectuur gebouwd rond 1910.

- van architectuurhistorische waarde als gaaf bewaarde villa in Overgangsarchitectuur met fraaie Art Nouveau decoraties. De villa valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten in in- en exterieur, zoals het geavanceerde materiaalgebruik en de rijke ornamentiek. Karakteristiek zijn onder meer de ingangpartij, de serres en veranda, de gesneden kozijnonderdelen en het gebruik van twee kleuren verblendsteen in de gevels.

- van stedenbouwkundige waarde door de prominente situering aan het begin van de Rustoordlaan, naast een soortgelijke villa. De Rustoordlaan bevat nog een aantal vrij gaaf bewaarde historische panden, die tezamen met het beschreven object een waardevol straatbeeld vormen.

- van cultuurhistorische waarde als belangrijk element van de historisch gegroeide bebouwing aan de Rustoordlaan.

invloeden Art Nouveau