Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516410
Complexnummer
516408 - Leeftink
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82928/26
Kadastrale aanduiding
Geesteren K 1256
Geesteren K 1258
Geesteren K 1257
Geesteren K 1255
Geesteren K 1253
Geesteren K 1254
Molenweg 20, 7274 AA te Geesteren
Molenweg 22, 7274 AA te Geesteren

Omschrijving

Omschrijving

Rechthoekige BIJSCHUUR met middenlangsdeel onder een hoog opgaand zadeldak. Het dak heeft windveren, is gedekt met rode oud-Hollandse pannen en watert af zonder goten. De nieuwe bakstenen gevels zijn in halfsteensverband gemetseld. De voor- en achtergevel bezitten uitkragende, van een verticale beplanking voorziene topgevels. De voorgevel is voorzien van rechte deeldeuren met links hiervan een klein rechtgesloten deurtje. In de smalle in baksteen opgetrokken geveldelen aan weerszijden bevinden zich recht gesloten stalraampjes. De zijgevels zijn voorzien van rechtgesloten stalramen en mestdeurtjes.

Waardering

Historisch gegroeide BIJSCHUUR, waarschijnlijk met een achttiende eeuwse oorsprong.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een in ambachtelijk-traditionele trant gebouwde Achterhoekse schuur op een boerenerf. De boerderij is nagenoeg gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm en constructie. De wanden zijn vernieuwd in baksteen. Het interieur van de boerderij is vrij gaaf bewaard gebleven en bezit nog de karakteristieke indeling.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de verspreid liggende agrische bebouwing in het buitengebied van Geesteren. De schuur is van belang voor de instandhouding van het kleinschalige agrarische karakter ter plaatse. De schuur vormt samen met de boerderij en de waterput een waardevol ensemble en is van belang als functioneel onderdeel hiervan. De positionering van de complexonderdelen op het erf is karakteristiek.

- \tVan cultuurhistorische waarde als onderdeel van een historisch gegroeid agrarisch complex. Het complex geeft een goed beeld van het agrarische leven vanaf de achttiende eeuw tot en met de vroege twintigste eeuw in de Gelderse Achterhoek.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516408. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bijschuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1850
1940
globaal
vervaardiging
1700
1800
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver