Borculo F 194
Platvoetsdijk 22, 7271 NG te Borculo

Omschrijving

TWEE SCHUREN (2), noordelijk op het erf gelegen aansluitend het eerder genoemde zandpad als toegangsweg. Van de twee in baksteen opgetrokken schuren is de linker (kruisverband) het grootst en is voorzien van een afgewolfd zadeldak met verlengde dakschilden, gedekt met gesmoorde oud Hollandse pan. De vensters bestaan uit gedeelde rechtgesloten raampjes. De voor- en achtergevels zijn symmetrisch ingedeeld. De rechter schuur in staand verband opgetrokken ligt het dichtst bij het toegangspad tot het erf en bezit een zadeldak, gedekt met rode pannen. De vensters zijn voorzien van 2x2-ruits ijzeren raampjes.

Als VOORGEVEL wordt de korte zijde beschouwd die is gericht naar het erf. In het midden van de linker schuur bevinden zich deeldeuren (waarin een onderdeur) onder een korfboog die is voorzien van aanzet- en sluitstenen ('1909' en 'HH'en 'AM'). Ter weerszijden komt een staldeur voor onder eveneens een met sluit- en aanzetstenen uitgeruste korfboog. De voorgevel van de rechter - jongere- schuur wordt grotendeels in beslag genomen door dubbele deuren van hetzelfde eerder beschreven typen met boogstenen. De LINKER ZIJGEVEL telt vier gedeelde stalraampjes met ertussenin een mestdeurtje.

De ACHTERGEVEL van de grote schuur wordt door drie staldeurtjes gekenmerkt die door een gedeeld stalraampje worden geflankeerd. De geveltop is bezet met een hooiluik dat aansluit op het wolfseind. De gevel van de linker schuur die naar achter is gelegen is identiek aan de voorgevel. De RECHTER ZIJGEVEL bevat enkel vier kleine stalraampjes. Het INTERIEUR van de grote schuur is driebeukig en telt vier ankerbalkgebinten. Ter plaatse van de voormalige paardenstal is een moderne drijfmestgrup gekomen. Op de zoldering zijn slieten aanwezig.

TWEE SCHUREN

-\tVan architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van bijschuren met esthetische kwaliteiten als goede verhoudingen en detailleringen.

-\tVan stedenbouwkundig belang vanwege de vrije ligging in het landschappelijke gebied ten zuidwesten van Borculo en de samenhang van de complex-onderdelen.

-\tVan cultuurhistorisch belang als onderdeel van een historisch gegroeid boerderijcomplex. Het complex geeft een goed beeld van het agrarische leven en het agrarisch bedrijf in de Achterhoek in de periode 1850-1940.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)