516438 - Hofschool c.a.
Leeuwarden C 1321
Hofplein 29, 8911 HJ te Leeuwarden

Omschrijving

Blokvormig pand met twee hoge bouwlagen in drie traveeën, waarvan de buitenste breder zijn dan de middelste. De zijtraveeën hebben een natuurstenen plint met verdiepte vakken, waarop vier geblokte pilasters staan met gebombeerde velden. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door een cordonlijst met verdiepte vakken. De bovenverdieping wordt geleed door vier pilasters met composietkapitelen, waarop leeuwenkoppen, die een forse draperie in de bek dragen. Het fries, dat ter hoogte van de pilasters is verkropt, heeft verdiepte vakken. De gootlijst is geprofileerd. Daarboven zat een thans verwijderde attiek. De zijtraveeën hebben grote drielingschoolvensters, die d.m.v. twee doorgaande stijlen in drie zesruitsramen zijn onderverdeeld.Voor de stijlen zijn gietijzeren zuiltjes geplaatst. Daarboven zitten natuurstenen, geblokte segmentbogen, waarvan de middelste blok verhoogd is. De waterlijst is ter hoogte van die blokken verkropt. De segmentboogvelden zijn gevuld met gietijzeren ornamenten, die ventilatieopeningen verbergen. De smallere middentravee bevat op de begane grond een diepe portiek onder een segmentboog, waarboven zich een palmetmotief bevindt. De dubbele voordeur heeft gietijzeren roosters en een naald in de vorm van een gecanneleerde halfzuil op een basement en een composiet kapiteel. Voor het overige hebben de deuren panelen. Boven de deuren zit een rechthoekig bovenlicht met centraal een ronde lantaarn, die gedragen wordt door een palmetconsole en bekroond wordt door een gietijzeren opzetstuk, dat de ontluchting verbergt. Op de verdieping heeft de middelste travee een tweelingversie van de overige vensters. De achtergevel is een vereenvoudigde, geheel in metselwerk uitgevoerde versie van de voorgevel. Op de begane grond is een uitbouw, die oorspronkelijk vier toiletten bevatte.

Schoolgebouw van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een school uit het laatste kwart van de negentiende eeuw;