516438 - Hofschool c.a.
Leeuwarden C 1328
Sint Anthonystraat 16, 8911 DV te Leeuwarden
Sint Anthonystraat 18, 8911 DV te Leeuwarden
Sint Anthonystraat 20, 8911 DV te Leeuwarden
Sint Anthonystraat 22, 8911 DV te Leeuwarden

Omschrijving

EXTERIEUR: LAGERE SCHOOL met een iets gerende gevel. Er zijn twee hoge bouwlagen van drie traveeën, waarvan de buitenste breder zijn dan de middelste. De middentravee bevat de ingang in een diep portaal, die iets verhoogd ligt. De deur is vernieuwd. Boven een gepleisterde plint is de gevel geleed d.m.v. vier gestucte, gladde pilasters. De verdieping wordt gemarkeerd door een cordonlijst en onderdorpelband. Het fries, dat verkropt is ter hoogte van de pilasters, is voorzien van drie verdiepte vakken. De gootlijst is geprofileerd. Het dakschild is belegd met gesmoorde pannen. In de zijtraveeën bevinden zich grote drielicht schoolvensters, die d.m.v. twee doorgaande stijlen verdeeld zijn in drie zesruits ramen. De vensters zijn gevat onder geblokte segmentbogen.De middelste blok is iets verhoogd. Over de boog loopt een waterlijst, die ter hoogte van het middelste blok verkropt is. De segmentboogvelden zijn gevuld met opengewerkte gietijzeren ornamenten, die ventilatieopeningen verbergen. De middentravee heeft op de begane grond een diepe ingang onder een segmentboog,terwijl op de verdieping een tweelicht schoolvenster onder een segmentboog zit. Het venster wordt d.m.v. een doorgaande middenstijl verdeeld in twee zesruits ramen. Het segmentboogveld is gevuld met een gietijzeren opengewerkte versiering. De rechterzijgevel is gepleisterd en gegroefd, de linkerzijgevel is van schoon metselwerk. De achtergevel heeft dezelfde dispositie als de voorgevel met dien verstande dat deze geheel in schoon metselwerk is uitgevoerd en de pilasters ontbreken. Op de begane grond zijn tegen de middentravee vier toiletten uitgebouwd.

INTERIEUR: Bij de verbouwing tot ateliers en atelierwoningen in 1988-1989 bleef de oorspronkelijke structuur grotendeels in tact. Slechts enkele vertrekken werden veranderd in badkamers of toiletten. De bewaarde tochtpui werd herplaatst. Van de binnendeuren bleef een aantal geprofileerde omlijstingen bewaard, benevens enkele paneeldeuren. Vele geprofileerde raamkozijnen bleven bewaard. De imposante trap is op de tredebekleding na authentiek bewaard gebleven. De bordestrap heeft afwisselend één brede en twee smallere steken. De trap opent op de begane grond met twee gietijzeren palen. De geprofileerde leuning wordt gedragen door ijzeren spijltjes. De omlijsting van de schoorsteennissen bleef in atelier/woning no.6 het best bewaard. Deze bestaat uit een geprofileerde rondboog met een palmet in top In sommige andere vertrekken bevinden zich nog fragmenten van de stucomlijsting van de schoorsteennissen. De kapconstructie bleef in oorspronklijke vorm bewaard. In de kelder bevinden zich troggewelfjes.

Schoolgebouw van algemeen cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als voorbeeld van een school uit het laatste kwart van de negentiende eeuw;

- als representatief werk binnen het oeuvre van Thomas Romein;

- vanwege de bewaarde interieuronderdelen, in het bijzonder de trap;

- vanwege de relatie met de eveneens beschermde Gemeenteschool no.3 aan het Raadhuisplein 25.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school Gemeenteschool 2

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Lagere school Gemeenteschool 2

Romein, Th. ; Stad Leeuwarden