Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516443
Complexnummer
516441 - Orgelmakerij
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82739/60
Kadastrale aanduiding
Leeuwarden C 2509
Tegenover Kleine Kerkstraat 25, 8911 DL te Leeuwarden

Omschrijving

Inleiding

Aan binnenplaats achter het hoofdobject gelegen bouwdeel, bestaande uit VIER VM. DIAKONIEHUISJES MET VOORGEPLAATST WATER-EN VUURHUISJE, een twee bouwlagen tellende geleding uit 1968, een WERKPLAATS op rechthoekige grondslag uit de negentiende eeuw en moderne uitbreiding. Al deze onderdelen zijn d.m.v. doorbraken met elkaar verbonden, als bedrijfsruimte voor de orgelmakerij. Ook werd de zolderverdieping uitgebroken om hoogte te winnen. In de werkplaats werden de wijzigingen zo uitgevoerd, dat de oorspronkelijke toestand terug te brengen is.

Omschrijving

DIACONIEHUISJES: rechthoekig bouwdeel, waarvan de rechterzijgevel is afgeschuind en het water-en-vuurhuisje uit de as tegen de voorgevel geplaatst is. Dit huisje op vierkante plattegrond heeft een ingang in het midden en een trapgevel. Aan de gevel zijn waarschijnlijk oudere (zeventiende eeuwse) onderdelen verwerkt zoals negblokken en rozetten. De pinakel van de trapgevel wordt bekroond door een (vernieuwde) bol. Op de begane grond bevindt zich in een hoek een eenvoudig schouwtje met een draperie in Lodewijk XVI-stijl als versiering. Van de diaconiehuisjes zijn alleen de buitenmuren, een deur, een venster en de dakconstructie over. De werkplaats is opgebouwd uit gele baksteen. Er is in de voorgevel een deur en in de rechterzijgevel een venster met enig empire-ornament.

Waardering

V.m. diakoniehuisjes met water-en vuurhuisje en werkplaats van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de architectuur van de resterende bouwonderdelen, o.a. het water-en-vuurhuisje;

- vanwege de historische functie van diaconiehuisjes en hetwater-en-vuurhuisje.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516441. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Diaconiewoning vier diaconiewoningen met voorgeplaatst water-en vuurhuisje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1820
1850
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Hofjeswoning diaconiewoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver
het werkplaatsgedeelte heeft geen stijkenmerken