Leeuwarden B 1810
Druifstreek 63, 8911 LH te Leeuwarden

Inleiding

WOONHUIS MET ATELIER in 1932 in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd voor zich en zijn gezin door architect Piet de Vries.

Het eigen woonhuis en atelier is het chef d'oeuvre van architect Piet de Vries in de Amsterdamse School-stijl en is een representatie van zijn kunnen. Het is vergelijkbaar met het eigen woonhuis dat Harry Elte aan de Stadionweg in Amsterdam bouwde. Bij Elte voltooide Piet de Vries enkele jaren eerder zijn Amsterdamse praktijkopleiding. Net als Doeke Meintema, een van zijn leermeesters op de mts, heeft De Vries gewerkt op het bureau van Ed. Cuypers, de kweekvijver voor de Amsterdamse School. Van de in Friesland in Amsterdamse School werkende architecten - bijvoorbeeld Geert Stapensea en Andries Baart sr., beide leermeesters op de Leeuwarder mts, en C.R. de Boer, J. Zuidema, R. Strak, J. de Kok, L. Reinalda, J. Gros en G.A. Heldoorn - behoorde Piet de Vries tot de tweede generatie, maar was daarin stellig toonaangevend.

Omschrijving

EXTERIEUR: Een ingebouwd pand op rechthoekige grondslag van drie lagen met plat dak. Het aan de achterzijde staande tussenlid en een aanbouw van onregelmatig grondplan van een enkele laag en een hoog zadeldak valt buiten de bescherming. Het hoofdvolume heeft een plastische voorgevel, in Vlaams verband met verdiepte lintvoegen gemetseld van gemêleerd rode, enigszins gesinterde baksteen. Vertikaal is de gevel op de hoeken geaccentueerd door rechts een iets uitgemetseld penant dat tot de borstwering van de derde bouwlaag doorloopt en vervolgens in twee sprongen een zijmuur van het balkon vormt en links een brede, vlakke muurdam die aan de andere zijde van het balkon doorschiet en boven het dak een schoorsteen vormt. Voor de begane grond een verhoogde, betegelde stoep, omgeven door een muurtje met spijlenhek en met penant als (thans dichtgemetselde) bloembak. Trapstoep naar verdiept liggende, rondbogig gesloten ingangspartij naar bovenwoning met deur van geprofileerde latjes met raampje en smeedijzeren roostertje. Rechts de verdiept onder een betonnen latei liggende pui van het architectenatelier, bestaand uit een verdiept staande ijzeren deur met drie, in Stijl-trant gecomponeerde vensters en een zijlichtje met glas-in-lood in art déco-vormen dat in de hal van het woongedeelte uitkomt en uit een erker over de rest van de breedte van de gevel met raamwerk ingedeeld met ijzeren roeden. Op de verdieping een brede versterstrook onder een betonnen latei en met ijzeren raamwerk met een draaivenster en een openslaande deur achter een halfrond uitgemetseld balkon. Voor het brede venster is een bloembak gevormd doordat de gevel vervolgens iets terugspringt. Het opgaand muurwerk vormt de borstwering van het over de volle breedte van het pand voor de derde bouwlaag gelegen vrij diepe balkon, waarvoor de gevel flink terugspringt en voorzien is van een glaspui van staand raamwerk van hout met deuren en vensters. Na een betonnen latei wordt de gevel afgesloten door muurwerk en een bescheiden betonlijst. De achtergevel bestaat uit hetzelfde verzorgde metselwerk, heeft op de begane grond een veellichtsvenster, op de tweede bouwlaag een drielichtsvenster en een kruisvenster en op de derde bouwlaag twee vensters.

De onregelmatig gevormde achterbouw is waardevol, maar is van (veel) later datum en valt buiten de bescherming. Deze is te bereiken vanuit de steeg aan de Keizersgracht en bestaat uit met hout beschoten en van veel vensters en lichtpuien voorzien tussenlid met plat dak en een tegen de bebouwing van de Keizersgracht aangebouwd, eveneens oud, met hout beschoten pandje van een enkele laag met een zadeldak met aan de westzijde twee grote vensters en in de kap vier dakvensters.

INTERIEUR: De interieurs zijn deels nog in originele staat: onder meer de hallen en het trappenhuis met lambrizeringen, de indeling en betimmeringen van de slaapkamers op de derde laag, de indeling van de werkruimten op de begane grond, doch daarbij is het achtervertrek geheel met schroten betimmerd, vermoedelijk in de jaren-zestig gelijk verricht met de toen verbouwde achterbouw. Bijzondere details zijn onder meer de art déco glas-in-lood vensters in de hal van de woning, tussen de tussenhal en het achterste werkvertrek en op de derde laag als licht voor het daar gelegen toilet, alsmede de in verschillende vertrekken nog aanwezige kasten en betimmeringen. Niet alle deuren hebben meer het originele sluitwerk.

WAARDERING

Woning met architectenatelier van algemeen historisch, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang, in het bijzonder vanwege

- de in stijlzuivere Amsterdamse School-stijl vormgegeven representatie van de ontwerper/opdrachtgever;

- de nog grotendeels in originele staat verkerende interieurs;

- de contrastrijke ligging in gesloten gevelwand in het beschermd stadsgezicht.