Leeuwarden B 4071
Nieuwestad 98, 8911 CX te Leeuwarden

Inleiding

In 1916 door P.M.A. Huurman uit Groningen ontworpen en in 1917 gebouwd WINKELPAND voor de fa. C.& A. Brenninkmeijer in de Um 1800-stijl. Het pand is opgenomen in de zuidelijke gevelwand van de Nieuwestad. Na enkele verbouwingen zijn de drie verdiepingen van de voorgevel en de zijgevels en het dak over.

Omschrijving

Het WINKELPAND is vier bouwlagen hoog en negen traveeën breed. De voorgevel en oostelijke zijgevel zijn uitgevoerd in pleisterwerk. Boven de meermalen gewijzigde pui, die behoudens de vier penanten niet onder de bescherming valt, bevindt zich een composiete kolossaalorde. De vensters van de eerste verdieping kregen een andere roedeverdeling. Daarboven bevinden zich gegoten hoogreliëfs. De tweede verdieping heeft stolpvensters met twaalfruits bovenlichten. Tussen deze vensters en de vierkante twaalfruitsvensters van de bovenste verdieping bevinden zich festoenen. Het fries is gekornist en draagt boven de drie middelste assen een fronton met in het timpaan een medaillon met de letters C & A omgeven door rolwerk. Voorts is het timpaan gevuld met takken, bladeren en vruchten. De geprofileerde gootlijst wordt gedragen door gootklossen. De oostelijke zijgevel bevat een reeks kleine vensters en is naar boven afgesloten door een kroonlijst en geprofileerde daklijst. Het afgeknotte schilddak is belegd met leien in maasdekking.

Gevel van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een rijk gedetailleerde gevel van een grootwinkelbedrijf uit het begin van de twintigste eeuw;

- als enige voorbeeld van een winkelgevel in de Um 1800-stijl in Leeuwarden;

- vanwege de detaillering van de architectuur en de ornamenten.