529426 - Omwalling en grachten Leeuwarden
Leeuwarden C 2684
Prinsentuin 3 A, 8911 DE te Leeuwarden

Inleiding

In de in 1818 door koning Willem I aan de stad geschonken Prinsentuin werd in 1844 een muziektent gebouwd op een regelmatige achtzijdige grondslag. Dit gebouw werd in 1881 vervangen door een MUZIEKKOEPEL ("orchestschelp") naar ontwerp van de directeur van gemeentewerken, J.E.G. Noordendorp in Neo-Renaissancestijl, gelegen tegenover het Zomerhuis aan de andere zijde van de vijver. In 1992-1993 werd het gebouw gerestaureerd, waarbij de oorspronkelijke kleurstelling werd hersteld en een hekwerk toegevoegd om vandalisme tegen te gaan. De koepel wordt regelmatig gebruikt voor concerten. Het object maakt deel uit van een rijksmonument.

Omschrijving

Muziekkoepel op zeszijdige plattegrond met een ongeveer 10 meter brede voorzijde en een vijfzijdig gesloten achterkant. Het gebouw is gelegen op een hoge gemetselde voet, die oorspronkelijk een wijnkelder bevatte. De voorzijde is voorzien van een houten gevel in stijl-en-regelwerk. Het timpaan wordt gedragen door twee zijelementen, die bekroond worden door aediculae met gebroken frontons. Hierin zijn stenen borstbeelden geplaatst van Beethoven (links) en Mozart (rechts), die gesigneerd zijn: S.E. Feenstra Sculps 1891. Midden in het timpaan is in een rondpasuitsparing een borstbeeld van prinses Wilhelmina geplaatst van dezelfde beeldhouwer, gedateerd 1892. Het houten front is zeer rijk gedetailleerd met elementen uit de klassieke bouwkunst. Het inwendige is halfrond en wordt gedekt door een halfronde gedrukte koepel. Het interieur is geheel gepleisterd, inclusief het plafond. De gebogen wand heeft een geleding met verdiepte vakken, waarvan enkele versierd zijn met identieke ovale medaillons. Deze hebben in stuc uitgevoerd een bladlijst met guirlandes op de bovenrand en in het midden een compositie van duiven, bladmuziek en muziekinstrumenten (trompetten en klarinetten). Op de overgang van wand naar plafond is een samengestelde kroonlijst aangebracht met onder meer een eier- en een bladlijst.De structurele delen en de medaillons zijn wit, de verdiepte vakken zijn rose gepleisterd. Uitwendig is de vijfhoekige sluiting uitgevoerd in gele baksteen. Het dak is belegd met dakleershingles.

Muziekkoepel van algemeen architectonisch en cultuurhistorisch belang:

- vanwege de verzorgde en uiterst rijk gedetailleerde voorgevel;