Leeuwarden A 1840
Sint Jacobsstraat 22, 8911 HV te Leeuwarden
Sint Jacobsstraat 24, 8911 HV te Leeuwarden
Sint Jacobsstraat 22 A, 8911 HV te Leeuwarden

Inleiding

BANKETBAKKKERSWINKEL MET BAKKERIJ EN BOVENWONING, in 1927 in opdracht van Pierre Jozef de Jonge gebouwd door de Leeuwarder architect Joh. Boonstra (1898- ) in Amsterdamse Schoolstijl. Hiertoe werd de bestaande bakkerij afgebroken. Het interieur van de winkel werd door de firma Mulder uit Groningen in vurenhout uitgevoerd en geplaatst. In 1934 liet De Jonge het interieur door de Leeuwarder meubelfabrikant Van Gelder vervangen in eikenhout en palissander. Toen werden ook de blanke facetramen in de bovenlichten van de winkel geplaatst. Ook het bovenlicht van het raam op de woonverdieping kreeg in 1934 decoratief glas-in-lood, ter vervanging van het oorspronkelijke blank geslepen glas.

Omschrijving

EXTERIEUR: WINKELPAND MET BOVENWONING op rechthoekige grondslag met gerende gevel. De begane grond heeft een met geel, Beiers granietplaten beklede plint. Te weerszijden van de diepliggende ingang bevinden zich twee etalagekasten met ongedeelde grote ramen. Hierboven over de volle breedte een bovenlicht met horizontale roeden, gevuld met geslepen blank glas. Een lijst, waarin opgenomen een zonnescherm vormt de scheiding van begane grond en verdieping. De bovenverdiepingen zijn uitgevoerd in grauwbruin gesinterde baksteen. De middenpartij is gevat in een risaliet. De eerste verdieping heeft een centraal geplaatst breed drielichtvenster met bovenlichten met gekleurd glas-in-lood, waarboven een markies. De tweede verdieping heeft in het midden een tweelichtvenster met een breed kozijn met plastische zijelementen en ladderroedeverdeling. Twee zijvensters maken een lichte hoek met het gevelvlak. De vensters hebben zware asymmetrische kozijnen. De zijgevel aan de Spooksteeg bevat een grote raampartij, die het trappenhuis verlicht, benevens een ingang en enkele kleine vensters. De gevels aan de binnenplaats boven de bakkerij hebben laddervensters en een pui met dubbele deuren met zijramen in de eetkamer.

INTERIEUR: De kelder onder de bakkerij bevat nog de oorspronkelijke gemetselde bakken voor het bewaren van eieren en een losstaande werktafel.

De winkel heeft o.a. een nagenoeg geheel bewaard gebleven inrichting uitgevoerd in eikenhout, ingelegd met palissander in strakke Amsterdamse Schoolvormen in de vorm van wandkasten met laden en vitrines en een toonbank met vitrines. Tussen de winkel en het achterhuis bevindt zich een pui met deuren en ramen, geheel gevuld met kleurig, geometrisch glas-in-lood. Alle binnendeuren hebben over de gehele hoogte een smalle strip in het midden tussen twee geprofileerde stijlen, al dan niet voorzien van smalle ruitjes. Achter de winkel bevindt zich links een pakkamer (met een kleine marmeren schouw) en rechts een gang naar de bakkerij en een trap naar de bovenwoning. De iets verhoogt liggende (want onderkelderde) bakkerij wordt verlicht door een daklicht, gedragen door een ijzeren balk. Achter de bakkerij ligt een open plaats, waar de plee voor het personeel is.

Over de gehele breedte ligt op de eerste verdieping de salon met een marmeren schoorsteenmantel met daarboven een houten paraboolboog, opgenomen in een wand met kasten. De keuken heeft een glazen pui naar de binnenplaats, evenals de eetkamer. In de oostwand van de binnenplaats is een zeventiende eeuwse gevelsteen ingemetseld. Op de tweede verdieping bevinden zich vijf slaapkamers en een badkamer. Om de open plaats bevindt zich een dakterras, dat gedeeltelijk overkapt is met een platdak op standvinken. Ook deze verdieping bevindt zich, behoudens veranderingen in de badkamer in originele staat.

Waardering

Banketbakkerswinkel met bakkerij en met bovenwoning van algemeen architectuurhistorisch en bedrijfshistorisch belang vanwege:

- de stijlzuivere Amsterdamse schoolarchitectuur, die zeldzaam is in de binnenstad van Leeuwarden;

- de gaafheid van zowel exterieur, interieur als bedrijfsruimten;

- de verfijnde detaillering van exterieur en interieur en de consequente toepassing van de vormentaal van de Amsterdamse School;

- de plaats, die het ontwerp inneemt in het werk van Boonstra als een van zijn eerste grote uitgevoerde opdrachten.

Nee Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Banketbakkerij banketbakkerij met winkel