Leeuwarden C 2587
Bij Perkswaltje 1, 8911 EE te Leeuwarden

Inleiding

TUINPAVILJOEN, in 1916 naar ontwerp van W.C. de Groot in de cottage-stijl gebouwd in de tuin van het als monument geregistreerde Nieuw Sint Anthony-gasthuis, monumentennummer 24160.

Het in 1862/'64 gebouwde nieuwe gasthuis van Sint Anthoon is met zijn tuin tussen en voor de vleugels op het zuiden gericht naar het in dezelfde periode gedempte gebied van het Perkswaltje. Op de hoek van de Wijde Gasthuissteeg en het Perkwaltje zijn in 1916 twee kleine woningen afgebroken, waarna de ruimte aan de tuin is toegevoegd. In hetzelfde jaar is daar een tuinpaviljoen voor de zogenoemde gangbewoners, de arme bewoners van de kleine kamers in de lage vleugels, neergezet. Nadat in 1927 veel oostelijker een tweede tuinpaviljoen voor de proveniers, de rijkere bewoners van de kopwoningen, is gebouwd werd het tuinpaviljoen uit 1916 de groene en die uit 1927 de bruine koepel genoemd. Beide paviljoens zijn op het oosten gebouwd en daarmee kenmerkend voor de periode voor de zoncultuur die in de jaren dertig opkwam.

Omschrijving

EXTERIEUR: Tuinpaviljoen, gebouwd op een ondiepe en brede rechthoekige grondslag met een van grauwbruine baksteen gemetselde borstwering en opgaande wanden van horizontale, de voorgeveltop met vertikale, donkergroen geschilderde delen. Ondiep zadeldak tussen topgevels, met riet gedekt en voorzien van grote vorstpannen. De achterzijde en zijkanten geheel gesloten. Aan de voorzijde vijfledig geopend tussen vierkante houten kolommen met groefjes bij wijze van basementen en kapitelen; de middelste opening rondbogig, de flankerende openingen rechthoekig en de uiterste smalle openingen met achtruitsvensters gedicht. Voor het bouwwerk een vleugelvormige pergola bestaand uit gemetselde borstweringen en kolommen als van het paviljoen zelve en liggers. Tegen de geveltop een rolwerkornament met het beeldmerk van het gasthuis, de bel en het bouwjaar 1916.

INTERIEUR: Inwendig in oorspronkelijke staat met houten vloer en zonder ingebouwd meubilair of bijzondere afwerking.

WAARDERING

Tuinpaviljoen van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang

- vanwege de karakteristieke en verzorgde rustieke uitdrukking van het beschermd verpozen in de buitenlucht in het halfopen bouwsel;

- vanwege de gave en stijlzuivere cottage-stijl;

- vanwege de prominente ligging op een hoek nabij een openbare route in een goed verzorgde tuin en de samenhang met het andere paviljoen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis een van de twee in tuin Nieuw St.-Anthoon

Groot, Willem Cornelis de ; Stad Leeuwarden