Leeuwarden B 4113
Ruiterskwartier 107, 8911 BR te Leeuwarden
Ruiterskwartier 107 B, 8911 BR te Leeuwarden
Ruiterskwartier 107 C, 8911 BR te Leeuwarden
Ruiterskwartier 107 D, 8911 BR te Leeuwarden

Inleiding

Woonhuis met winkel, gebouwd omstreeks 1895 in Neo-Renaissancestijl door een onbekende architect. Op een waarschijnlijk braakliggend terrein werd in opdracht van wijnhandelaar J.C. Schultz een pand gebouwd met op de begane grond een winkel met een royale woning daaarboven. Schultz verliet het pand in 1904 en werd opgevolgd door wijnhandel Haverschmidt die het tot 1916 bewoonde. Het pand heeft daarna o.a. dienst gedaan als pandjeshuis voor een juwelier, een ijzerwarenhandel en thans een groentewinkel. Op de bovenverdiepingen is een advocatenkantoor gevestigd.

Omschrijving

EXTERIEUR: Pand op rechthoekige grondslag van drie traveeën breed, waarvan de rechter twee licht risaliseren en drie bouwlagen plus zolder hoog. De voorgevel is uitgevoerd in helderrode strengperssteen met gewitte details in stuc of kunststeen. De westgevel is gepleisterd, de oost- en achtergevel zijn van bruine baksteen. De afgeknotte schildkap is belegd met leien. De gevel is verticaal geleed door drie penanten, die ontspringen op consoles en doorlopen tot de gootlijst. De eerste bouwlaag is deels opengebroken en voorzien van een nieuwe pui. De deur naar de bovenwoning werd eveneens vervangen. Onder de consoles van de drie penanten bevinden zich saterkoppen. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door geprofileerde cordonlijsten. De tweede bouwlaag telt drie H- vensters, elk naar boven afgesloten met een profiellijst en waaiervormige hanekammen met natuurstenen neggen. De derde bouwlaag heeft identieke vensters nu echter met elk een paneel met cartouches in rolwerkomlijsting op de borstwering. De rechtertravee wordt naar boven afgesloten door een kroonlijst met siermetselwerk, de twee andere traveeën door een topgevel die inzwenkt d.m.v. voluten, waarboven twee geveltrappen met een overhoekse pinakel. De bekroning is verdwenen. Voluten en geveltrappen zijn uitgevoerd in geverfde kunststeen. In het gevelveld bevinden zich naast een rondboogvenster twee rijkversierde smeedijzeren muurankers. Het westelijke dakvlak bevat een niet originele dakkapel.

INTERIEUR: De begane grond van het winkelgedeelte is geheel verbouwd en structureel gewijzigd. In de vestibule van het woongedeelte bleven o.a. bewaard een gedeelte van een tegelfries, het middenstuk van het stucplafond en een gedeelte van de poort naar het trappenhuis. De trapleuningen op ijzeren spijlen bleef over alle bouwlagen bewaard. Op de tweede en derde bouwlaag bleven de rijk versierde paneeldeuren met supraportes in geprofileerde omlijstingen bewaard. De wand tussen de voorsalon en de zijkamer werd weggebroken. De salon bevat o.a. een rijkbewerkt stucplafond, een zwartmarmeren schoorsteenmantel en een uitzonderlijk rijk bewerkte suitepui met afgeschuinde zij- en bovenkanten. In de achtersalon wederom een schoorsteenmantel. Op de derde bouwlaag bleven o.a. soortgelijke deuren, plafonds en schoorsteenmantels bewaard. De zolderverdieping werd geheel verbouwd. Hier bevindt zich tevens een lichtschepping voor het trappenhuis.

Woonhuis met winkel van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

-vanwege de rijke en behoudens de pui goed bewaard gebleven Neo-renaissancearchitectuur met krachtig uitgevoerde details zoals lijstwerk en kunststenen ornamenten;

- vanwege de bewaard gebleven interieuronderdelen, waarvan met name de deuren en de suitepui op de tweede bouwlaag door hun ver doorgevoerde detaillering opvallen;

- als voorbeeld van een voorname middenstandswoning uit de late negentiende eeuw.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G) Winkel (G2)