Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516497
Complexnummer
516496 - Stelling van Kornwerderzand
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82740/43
Kadastrale aanduiding
Makkum D 1143
Kornwerderzand, Afsluitdijk

Omschrijving

Omschrijving

De MitrailleurKAZEMAT I uit 1933 bevindt zich op het uiteinde van de noord-oostelijke havendam en heeft een afmeting van 21,15 x 16,40 m. Rondom de kazemat is een zware borstwering aangebracht met hierin drie mitrailleurnesten voorzien van afsluitbare munitie-nissen voor de mitrailleur in open opstelling. Aan de noordzijde is de borstwering extra verzwaard en bij het schietgat is deze onderbroken. De kazemat is aan de onderzijde voorzien van beschermingsmuren om het doordringen van projectielen onder de vloerplaat te voorkomen. Gezien de ligging van de kazemat was het aanbrengen van een rabat niet mogelijk.

Het trechtervormige, getrapte en van spoorstaven voorziene schietgat is gericht op de buitenhaven, de havenmond en het gebied voor de brug. Het schietgat is tegenwoordig dichtgemetseld. De toegang tot de kazemat bevindt zich aan de westzijde en is eveneens dichtgemetseld. Aan de noordzijde is een stalen lader naar het dak. Het dak is voorzien van mastiek en langs de rand steken stalen stekeinden uit het beton ten behoeve van camouflagenetten; langs de borstwering loopt een metalen reling. De kazemat heeft een camouflage-beschildering van groene gele en witte vlakken met dikke zwarte contourlijnen.

INTERIEUR: de kazemat bevat een mitrailleurkamer en een manschappenvertrek.

Waardering

Kazemat I uit de stelling van Kornwerderzand is van algemeen cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling;

- vanwege de betekenis van het object als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is;

- voor de structurele gaafheid van het gebied;

- vanwege de gaafheid van het object.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516496. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Kazemat (B10)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1933
1933
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Mitrailleurkazemat

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing