516496 - Stelling van Kornwerderzand
Kornwerderzand, Afsluitdijk

Omschrijving

KAZEMAT III uit 1932 bevindt zich onder het brugwachtersgebouw tussen de twee rijstroken van de autosnelweg en heeft een afmeting van 14,3 x 16 m. De kazemat had geen bewapening en deed dienst als hulpverbandplaats. In de kazemat bevindt zich een aggregaat, een Kromhout-Gardner machine die in geval van stroomuitval de sluizen moest bedienen. Dit aggregaat is nog steeds inzetbaar.

INTERIEUR: de kazemat is toegankelijk middels een trap achter het brugwachtersgebouw en bevat: een waterreservoir, een hulppost, een machinekamer, een oliebergplaats en een nooduitgang. De onderbouw van het brugwachtersgebouw stamt nog uit 1934, de bovenbouw en het interieur van het tijdens de oorlog zwaar beschadigde gebouw zijn van na WO II. De kazemat is volledig verzonken in de dijk. De stalen toegangsluiken van de ingang en nooduitgang zijn van na WO II.

Waardering

Kazemat III uit de Stelling van Kornwerderzand is van algemeen cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling;

- vanwege de betekenis van het object als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is;

- voor de structurele gaafheid van het gebied.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Kazemat (B10)