Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516503
Complexnummer
516496 - Stelling van Kornwerderzand
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82700/70
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Makkum D 1140
Kornwerderzand, Afsluitdijk

Omschrijving

Omschrijving

De zoeklichtKAZEMAT VII uit 1932 ligt ter hoogte van de schutsluizen, ten zuiden van Kazemat VI en heeft een afmeting van ca. 11 x 23 m. In de kazemat was een zoeklicht met spiegelinstallatie gepland, echter deze was ten tijde van de Duitse invasie nog niet geleverd. De kazemat is met uitzondering van de keelzijde aan alle zijden aangeaard. De forse ingang bevindt zich rechts aan de westzijde en heeft een groot stalen hek dat niet origineel is. Direct naast de ingang liggen twee buitentoiletten die tegenwoordig zijn dichtgemetseld. Het zoeklicht- of spiegelgat bevindt zich in het dak van de kazemat, links van de ingang. Het gat is tegenwoordig afgedekt met een betonplaat. Verder bevindt zich in het met mastiek besmeerde dak een gietijzeren observatiekoepel.

INTERIEUR: in de kazemat bevindt zich een opstelplaats voor het zoeklicht, een spiegelkamer, een remise voor de spiegelinstallatie, een aggregaat, een manschappenverblijf, een observatiepost en een ondergronds brandstofreservoir. De stalen binnendeuren, het inwendige verlichtingssysteem en het stalen luik van het inwendige schietgat, zijn alle origineel.

De kazemat maakt tegenwoordig deel uit van het kazemattenmuseum Kornwerderzand.

Waardering

Kazemat VII uit de Stelling van Kornwerderzand is van algemeen cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling;

- vanwege de betekenis van het object als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is;

- voor de structurele gaafheid van het gebied;

- vanwege de gaafheid van het object.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516496. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Kazemat (B10)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1932
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing