516496 - Stelling van Kornwerderzand
Makkum D 27
Kornwerderzand, Afsluitdijk

Omschrijving

De mitrailleurKAZEMAT XII uit 1933 is gelegen in de achterhoede van de tweede linie en heeft een afmeting van 11,0 x 16,8 m. Het trechtervormige, getrapte en van een vertanding met spoorstaven voorziene schietgat is gericht op het noordwesten. Hierdoor heeft de kazemat een afgeschuinde hoek, met als gevolg dat rondom het schietgat de betondikte van de wand groter is. De keelzijde met twee ingangen en twee buitentoiletten is gelegen aan de westzijde. De kazemat is aan de oost-, noord- en noord-westzijde aangeaard, waardoor het schietgat niet meer vrij is. Van de camouflage-beschildering is weinig overgebleven.

INTERIEUR: de kazemat bevat een mitrailleurkamer, een observatiepost, een manschappenverblijf en twee binnentoiletten. De pantserstalen binnendeuren zijn nog aanwezig.

Tijdens de Duitse invasie van mei 1940 heeft een zware vliegtuigbom Kazemat XII geraakt. De randdekking aan de keelzijde is hierdoor van de kazemat gesprongen. De reparatie van de schil is duidelijk zichtbaar. De kazemat is tegenwoordig volledig dichtgemetseld.

Waardering

Kazemat XII uit de Stelling van Kornwerderzand is van algemeen cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling;

- vanwege de betekenis van het object als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is;

- voor de structurele gaafheid van het gebied.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Kazemat (B10)