516496 - Stelling van Kornwerderzand
Makkum D 27
Kornwerderzand, Afsluitdijk

Omschrijving

De mitrailleurKAZEMAT XVI uit 1933, met een afmeting van 9,6 X 9,8 m, diende ter bescherming van de noord-westelijke landtong. Er bevond zich een opstelling voor schijnwerpers en luisterapparatuur. Defensie had van Rijkswaterstaat één mitrailleurkazemat geëist zonder legeringsruimte in verband met de aanleg van de strekdammen, die een eventuele vijandelijke landingspoging konden vergemakkelijken. Vandaar dat Kazemat XVI qua vorm en uitvoering afwijkt van de andere kazematten. De kazemat heeft geen borstwering en is niet aangeaard maar heeft wel een rabat. Het trechtervormige, getrapte en van een vertanding van spoorstaven voorziene schietgat is tegenwoordig dichtgemetseld. Aan de oostzijde is een dikke betonplaat gestort zodat er geen projectielen achter de damwanden konden komen. De ingang bevindt zich aan de westzijde in een uitsparing in het verder nagenoeg vierkante gebouw. De groen/gele Duitse camouflageschildering is nog aanwezig. Het dak is voorzien van mastiek en langs de randen steken stalen stekeinden uit het beton ten behoeve van camouflagenetten; centraal zit het periscooppunt.

Waardering

Kazemat XVI uit de Stelling van Kornwerderzand is van algemeen cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling;

- vanwege de betekenis van het object als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, krijgshistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is;

- voor de structurele gaafheid van het gebied;

- vanwege de gaafheid van het object.