516496 - Stelling van Kornwerderzand
Makkum D 27
Kornwerderzand, Afsluitdijk

Inleiding

KAZEMAT XVII uit 1933-1934 behoort niet tot het originele plan voor de Stelling van Kornwerderzand, dat voorzag in 16 kazematten. Deze kazemat is als laatste gebouwd, deed dienst als zoeklichtremise en is gelegen ten zuidwesten van Kazemat XI.

Omschrijving

De langwerpige kazemat, met een afmeting van 8,5 x 18 m, is volledig aangeaard, met uitzondering van de ingang die gericht is op het zuidoosten, en voorzien van twee flankerende muren die schuin weglopen en dienen als grondkering en een portaal. Boven de kazemat is alleen het nummer aangeduid en niet het bouwjaar. Aan de bovenzijde van de flankerende grondkering steken stekeinden uit het beton ten behoeve van camouflagenetten. De buitenmuren zijn voorzien van een Duitse camouflage-schildering. Tussen de struiken op de dekking van deze kazemat, dicht bij de keelzijde van Kazemat XI zijn twee schoorstenen en een koker verscholen voor respectievelijk verbrandingsgas-afvoer en luchttoevoer voor het aggregaat dat zich in een aparte ruimte in de kazemat bevindt. Deze zijn van dezelfde Duitse camouflageschildering voorzien.

INTERIEUR: de kazemat bestaat uit een remise-vertrek, een aggregaatruimte en een ondergronds brandstofreservoir.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Kazemat (B) Kazemat (B10)