Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516522
Complexnummer
516520 - De Goede Verwachting
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82901/12
Kadastrale aanduiding
Witmarsum B 2684
Pingjumerstraat 2, 8748 BN te Witmarsum

Omschrijving

Inleiding

De voormalige DIRECTEURSWONING hoort bij de voormalige coöperatieve zuivelfabriek "De Goede Verwachting" uit 1897-1915/ 1920, nu bedrijf voor landbouwwerktuigen. De dienstwoning is tegelijk met het hoofdgebouw gerealiseerd en vertoont elementen van de Art Nouveau. De woning is tegen de zuidwestelijke gevel van de fabriek opgetrokken, in de verlenging van het fabrieksgebouw en is naar het zuiden gericht. Aan de voor- en westzijde van het pand ligt een vrij smalle strook groen, die omsloten wordt door een laag muurtje met ezelsrug uit de jaren dertig. In oorsprong werd het hele complex begrensd door een IJZEREN HEKWERK, dat zowel de woning als het hoofdgebouw aan de zuid- en westzijde omsloot. Een restant van dit ijzeren hek -dat uitgevoerd was in de stijl van de Art Nouveau- staat bij het fabrieksgebouw, op de noordelijke oever van de Witmarsumervaart.

Omschrijving

De directeurswoning is één bouwlaag hoog, heeft een nagenoeg vierkante plattegrond en wordt gedekt door een samengesteld dak. Dit bestaat uit een zadeldak en een schilddak van rood geglazuurde tuile de Nord pannen. De daklijst steunt op houten klossen. Het pand is uit bruine baksteen opgetrokken; voor de decoratieve gemetselde motieven -zoals het fries en de bogen boven de vensters- zijn rode en gele bakstenen gebruikt. Drie witte banden decoreren op vensterhoogte de gevels. In de westgevel zitten drie vensters; in de noordgevel een venster, een deur met zijlicht en drie nieuwe vensters, de oostgevel grenst aan het fabrieksgebouw, in de zuidgevel zit een driedelig venster, de toegangsdeur en in de topgevel een erker waarop een balkon met houten leuning en balkondeuren. De indeling van de vensters en deuren is veranderd. De dakkapellen op de noordelijke en westelijke dakschilden zijn vernieuwd. In het deels gemoderniseerd interieur is een aantal Art-Noveau-elementen aanwezig.

Waardering

De voormalige directeurswoning, horend bij het fabriekscomplex "De Goede Verwachting" te Witmarsum, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en sociaal-economisch van nationaal belang wordt geacht;

- vanwege de -in redelijke mate aanwezige- architectonische gaafheid van het exterieur;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van het fabriekscomplex;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse omgeving;

- in relatie tot de functionele en typologische zeldzaamheid van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516520. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1896
1898
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden