Tjerkwerd E 662
Tjerkwerd E 446
Bij Trekweg 106, 8763 MH te Parrega
Bij Trekweg 116, 8763 MH te Parrega
Bij Trekweg 124, 8763 MH te Parrega
Bij Trekweg 138, 8763 MJ te Parrega

Inleiding

Groep van 12 BOENSTOEPEN, gelegen langs de Workumertrekvaart. Voor de komst van de waterleiding lagen bij boerderijen en woningen die aan stromend water lagen boenstoepen, waar allerlei zaken gereinigd konden worden. De meeste waren van hout, echter in de walkant van de Workumertrekvaart in Parrega is in de jaren '20 een reeks identieke betonnen boenstoepen geplaatst. Mogelijk om illegale constructies en beschadiging van de walkant langs het provinciaal vaarwater te vermijden.

Omschrijving

De 12 BOENSTOEPEN zijn alle identiek, met uitzondering van de boenstoep tegenover Trekweg 100. De boenstoepen liggen verzonken in de walkant, zijn monoliet en met geringe dikte vervaardigd en hebben een grondkering met afgeschuinde flanken aan de waterkant. Vanaf de wal gezien is in de rechter hoek, een rond afstapplaatje met daaronder een plateau. Rechts een lager gelegen plateau. De plateau's hebben aan de waterzijde een opstaande richel. De boenstoepen zijn ca. 1,8 x 1,0 m. De boenstoep tegenover Trekweg 58 grenst bij de brug aan de kade waardoor, van de wal af gezien, de linker flank zwaarder is uitgevoerd en niet is afgeschuind.

De boenstoep tegenover Trekweg 100 heeft een afmeting van ca. 2,2 x 1,0 m en heeft in plaats van een rond afstapje een driehoekig afstapje. De plateau's zijn aan de waterzijde afgeschuind. Verder is de uitvoering hetzelfde als bij de andere 11.

Waardering

De boenstoepen aan de Workumertrekvaart te Parrega zijn van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als een bijzondere uitdrukking van een sociaal/culturele ontwikkeling;

- vanwege de bijzondere betekenis van de objecten voor het aanzien van het dorp;