516554 - Krukboerderijcomplex
Bij Engwijkpad 14, 5397 BG te Lith

BAKHUIS, gebouwd rond 1890 en heden in gebruik als opslagruimte.

Omschrijving

Het voormalige bakhuis heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen met vlechtingen. Het zadeldak is gedekt met tuile-du-Nordpannen. Eenvoudige vensters en deur.

Waardering

Het voormalige bakhuis is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij in dit gebied in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep boerderijen die samenhangt met de ontwikkeling der verkaveling en de laat-negentiende-eeuwse dorpsontwikkeling. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam.is van belang als onderdeel van het complex en vanwege de visuele en structurele gaafheid van de dorpse omgeving.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis