Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516561
Complexnummer
516560 - Woonhuiscomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82739/32
Kadastrale aanduiding
Lithoijen A 2737
Bij Langwijkstraat 15, 5396 PN te Lithoijen
Bij Langwijkstraat 17, 5396 PN te Lithoijen

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS, gebouwd in 1885 in Eclecticistische stijl, met daar achter een bijbehorende schuur uit diezelfde tijd. In 1919 volgde een verbouwing waarbij het rechterdeel, dat eerst in gebruik was als schuur, geschikt werd gemaakt voor bewoning.

Omschrijving

Het onderkelderde eenlaagse dubbele woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, gevels van machinale baksteen en een zadeldak met kruispannen en de nok parallel aan de straat. De voorgevel, die zes traveeën telt, bezit gietijzeren sierankers, de zijgevels rechte steekankers. De voorgevel heeft een horizontale geleding door een geprofileerde hardstenen cordonlijst onder de vensters en een gepleisterde speklaag ter hoogte van de wisseldorpels. De getoogde T-vensters hebben een geprofileerde stucomlijsting. De gevel wordt verticaal geleed en de twee woningen visueel gescheiden door een liseen en hoeklisenen, onder de gootlijst uitkomend in een enkele en dubbele muizetandlijst. Tussen de twee vensters links bevindt zich het smalle rondboogportiek van het huis op nummer 17. De entree is risalerend geblokt gepleisterd en loopt door tot in de kroonlijst. Via zes treden bereikt men de paneeldeur. Deze heeft in het bovenpaneel twee staande gietijzeren roosters. De entree van het huis nummer 15 bevindt zich in de rechter zijgevel. Tussen twee T-vensters bevindt zich de paneeldeur, gelijk aan nummer 17. Op zolder, onder de overkragende daklijst op houten klossen, twee T-vensters. In de zijgevel links is het middenvenster dichtgemetseld, verder indeling als rechts.

De achtergevel is ingedeeld als de voorgevel, maar zonder decoratieve elementen of indeling met lisenen.

Voor het huis staan vier leilinden, achter het huis een boomgaard en een meidoornhaag.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor agrarische bedrijfsvoering. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek en de opbouw en als voorbeeld van de regionale verwerking van Eclectische stijlvormen ter verhoging van de representativiteit. Verder is het type, vooral vanwege het hoge souterrain uitzonderlijk.

Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516560. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1919
1919
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden