516566 - T-Boerderijcomplex
Bij Pastoor van Weerdtstraat 6, 5395 TH te Teeffelen

SCHUUR, gebouwd in 1883 en deels verbouwd rond 1910.

Omschrijving

De hoge schuur heeft een L-vormige plattegrond en bezit een schilddak met muldenpannen. De zijde naar de boerderij toe is grotendeels open en rust op het houten skelet. De gevel hier achter is, na de knik die de L-vorm inluidt, heel laag en uitgevoerd in hout. De straatzijde heeft een begane grond van handvorm baksteen, daarboven is het houten skelet opgevuld met riet, evenals de gevel aan de overzijde. In het u-vormige baksteen gedeelte met rechte steekankers bevindt zich een rechte staldeur in de gevel bij de boerderij. Aan de straatzijde bevinden zich drie getoogde ompleisterde ramen. Deze zijn deels dichtgemetseld en bezitten in het bovendeel achtruits ijzeren raampjes. Er is ook zo'n venster in het geveldeel links om de hoek.

Waardering

De schuur is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Maasgebied en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de herenboerderij. De schuur heeft ensemblewaarden in samenhang met het woonhuis en is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)