516569 - Kerk en Kerkhofmuur
Lithoijen A 2919
Lithoijen A 2922
BY Prelaat van de Bergplein 8, Lithoijen

Inleiding

KERKHOFMUUR MET BEELDEN, waarvan de vier beelden en een deel van de ommuring oorspronkelijk geplaatst zijn in 1860. De muur is opgemetseld in twee etappes. De beelden uit 1860 zijn vervaardigd door Doensen uit Maaseik.

Het toegangshek dateert uit ca. 1900. In 1992 is er gerestaureerd, waarbij een deel van het muurwerk is vervangen door nieuw metselwerk.

Omschrijving

Het kerkhof wordt deels begrensd door een hoge bakstenen schansmuur onder ezelsrug, met daaronder een tandlijst. Tegenover de westtoren van de kerk staat een smeedijzeren hekwerk als toegang. In deze muur zijn naast de ingang gebeeldhouwde doodshoofden met gekruiste beenderen geplaatst. Bij de hoofdingang staan aan weerskanten beelden van bebaarde heiligen met mijter, waarvan de één de handen opheft en de ander een opengeslagen boek draagt. Bij de andere ingang, aan de zuidzijde, staan beelden van Maria met Kind en Jozef. Deze beelden zijn uitgevoerd in zandsteen.

Waardering

De muur en de bijbehorende beelden zijn van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is van kunsthistorisch belang door de betrekkelijk vroege beelden. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Lithoijen. Het is van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke buiten geplaatste sculpturen.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatshek Rooms-katholieke kerk

Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Pseudobasiliek