Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516581
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82740/100
Kadastrale aanduiding
Oijen D 798
Oijense Bovendijk 1, 5394 AH te Oijen

Omschrijving

Inleiding

Voormalig GEMEENTEHUIS, gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl rond 1885. Na 1919 is het aan de dijk gelegen pand in gebruik genomen als woonhuis.

Omschrijving

Het eenlaagse pand met souterrain telt vijf traveeën en heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit handvorm baksteen. Het zadeldak is gedekt met oudhollandse dakpannen. De voorgevel is symmetrisch van opzet. Tussen de vier zesruits schuifvensters met luiken en hardsteen dorpels bevindt zich de paneeldeur. Het bovenlicht bevat gebogen sierroeden. Tussen de vensterdorpels van de vensters rechts bevindt zich een rechthoekige N.A.P. steen. In de linkergevel bevindt zich een zesruits schuifvenster met luiken, een hijsluik en een gevelsteen die deels leesbaar is; "J.

Lagarde burgemeester en dijkgraaf 18..". In de rechtergevel bevinden zich rondboogvormige koetsdeuren en daar boven een zesruits schuifvenster met luiken.

Waardering

Het voormalige raadhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van gebouwen voor het gemeentelijk bestuur in de late negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kleine dorpsraadhuis. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de sobere stijl en afgewogen verhoudingen. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als voorbeeld van een eenvoudig raadhuis zeldzaam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis Gemeentehuis; dijkhuis. Tegenwoordig woonhuis.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1885
1995
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing
Geen specifieke trendomschrijving aanwezig.