Lithoijen A 1786
Weisestraat 1, 5396 NL te Lithoijen

Inleiding

T-BOERDERIJ, gebouwd in traditionele stijl in 1869 en onderdelen verbouwd rond 1930. Een bom vernielde in de Tweede Wereldoorlog een deel van de stal, die hierna deels werd heropgebouwd en van betonnen stalramen voorzien. De boerderij, nu in gebruik als woonhuis, is gelegen op een perceel op enige afstand van de openbare weg.

Omschrijving

De boerderij met een T-vormige plattegrond, heeft gevels van handvorm baksteen en een samengesteld schilddak met riet, bij de stal voorzien van een voet van oudhollandse dakpannen. Onder de dakrand nog deels de oorspronkelijke stroomlaag. De plint is gepleisterd, de gevels zijn voorzien van rechte steekankers. De voorgevel van het woonhuis telt vier traveeën. Links bevinden zich twee, rechts één zesruits schuifvenster met opgeklampte luiken, voorzien van oorspronkelijk hang- en sluitwerk. Daartussen bevindt zich de paneeldeur uit ca. 1930. Het bovenlicht bevat ijzeren sierroeden. Voor de deur een hoge hardstenen stoep. De rechtergevel van het woongedeelte bevat links een samengesteld venster en een klampdeur met gekoppeld drieruits schuifraam en bovenlicht. Een openslaand venster is in een opgetild dakdeel gezet. In het stalgedeelte bevinden zich staldeuren, een zesruits stalraam en vier betonnen stalramen. De linkergevel van het woongedeelte bevat op de begane grond twee zesruits schuifvensters en twee tweelichts zolderramen, in het staldeel vier betonnen stalramen. De achtergevel, de kopse gevel van de stal, heeft een dubbele korfbogige staldeur met daarboven een getoogd hooiluik. Links een lagere korfboogvormige staldeur. Achter de voordeur doorsnijdt een gang met Naamse tegels het woonhuis. De wanden bestaan uit stucwerk uit de jaren dertig, het plafond is net als dat van de overige ruimten voorzien van een balken zoldering. Aan het einde rechts een brede deur met steile trap naar de zolderverdieping. De treden zijn zonder stootborden tussen de houten zijwanden geplaatst. Op de zolder bevindt zich een meidenkamertje met houten wanden. In de kamer links van de ingang ingebouwde kastjes en bedstede. De geprofileerde houten deuren zijn deels voorzien van ovale houten draaiknoppen. In de kamer rechts van de ingang is heden de keuken geplaatst. Van hieruit komt men in het stalgedeelte. Hier ziet men de schouw, die dus gericht was naar het stalgedeelte. Deze is voorzien van witte en schildpadtegels. De stal bezit de oorspronkelijke kap, voorzien van telmerken.

Voor de boerderij staan leilinden, tussen de rechter zijgevel en de straat is een grote tuin met boomgaard en een deel van de oorspronkelijke padenstructuur met meidoornhagen.

Waardering

De T-boerderij met erf en beplanting is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Maaskant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de T-boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Erfbeplanting
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin