Megen F 806
Dr. Baptiststraat 13, 5366 BA te Megen

Inleiding

De helft van een vrijstaande WOONHUIS, gelegen aan één van de twee voormalige hoofdstraten van de oude kom van Megen, heeft een rijke, op de neogotiek geïnspireerde detaillering en dateert uit omstreeks 1910. Het object, met diepe achterliggende stadstuin, is gelegen binnen het van rijkswege beschermde stadsgezicht.

Omschrijving

Het eenlaags pand heeft een rechthoekige plattegrond en is voorzien van een a-symmetrisch ingedeelde voorgevel. Deze gevel bestaat uit vier vensterassen. Links van het midden bevindt zich in een risaliet de ingangspartij, met bakstenen topgevel. Het pand is voorzien van een afgewolfd en aan de achterzijde lager aangezet zadeldak, belegd met tuile du nord pannen. De bakstenen gevel heeft een gepleisterde plint en hardstenen dorpels, kalf en lateien. Markant zijn de op de hoeken van de voorgevel gemetselde, eenmaal versneden steunberen, die ter hoogte van het gemetselde fries uitkragen en worden voortgezet als bakstenen pinakels. Links en rechts van de ingangsrisaliet zijn respectievelijk één en twee gekoppelde schuifvensters met gedeeld bovenlicht aangebracht. Boven de hardstenen lateien zijn de spitsboognissen gevuld met siermetselwerk in bak- en cementsteen. In een portiek is een marmeren brievenbus en een paneelvoordeur met bovenlicht en smeedijzeren deurroosters. Op het dak staat een houten dakkapel met gevleugelde wangen. De zijgevel heeft een onregelmatige indeling met schuifvensters en een uitgemetseld schoorsteenkanaal. Tegen de achtergevel staat een oorspronkelijke, haaks geplaatste eenlaags aanbouw onder zadeldak, met opgeklampte deur, en een eveneens oorspronkelijke kleine houten serre.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-historische geschiedenis en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het stadswoonhuis voor de kleine middenstand. Het heeft architectuurhistorische waarde als zeldzame en late vertegenwoordiger van een neogotisch woonhuis en als goed bewaard gebleven representant van het kleine stadswoonhuis. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven, karakteristiek voor de kom van Megen en gelegen binnen het van rijkswege beschermde stadsgezicht.

Neogotische elementen