Megen F 249
Dr. Baptiststraat 21, 5366 BA te Megen

Inleiding

Het vrijstaande eclectische WOONHUIS, gelegen aan één van de twee voormalige hoofdstraten in de oude kom van Megen, heeft een eenvoudige stucdetaillering en dateert uit omstreeks 1885.

Omstreeks 1925 is de paneeldeur vervangen. Recentelijk zijn in het dakschild aan de straatzijde twee daklichten geplaatst. Ook is toen een hardstenen stoep voor het pand gelegd. Het pand, met diepe achterliggende stadstuin, is gelegen binnen het van rijkswege beschermde stadsgezicht.

Omschrijving

Het eenlaags huis heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak met oud-Hollandse pannen. De bakstenen voorgevel telt drie vensterassen en heeft een gepleisterde plint, een geprofileerd fries met gootlijst, hoeklisenen en een middenrisaliet. Zowel de in de risaliet geplaatste paneeldeur met bovenlicht, als de beide flankerende getoogde zesruits schuifvensters, zijn voorzien van een gestucte, geprofileerde en geschilderde omlijsting met kuif. De bakstenen zijgevels zijn voorzien van rechte steekankers en zesruits schuifvensters op de begane grond. Aan de noordelijke zijde zijn op de verdieping twee vierruits schuifvensters geplaatst, terwijl de bovenliggende vliering wordt verlicht door een ijzeren rondlicht. Haaks op de achtergevel staat een oorspronkelijke eenlaags aanbouw, voorzien van een vierruits schuifvenster, zadeldak en oud-Hollandse pannen. In het interieur is een centrale gang met aan weerszijden kamers.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-historische geschiedenis en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het stadswoonhuis voor de kleine middenstand. Het heeft architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven representant van het kleine stadswoonhuis. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven, karakteristiek voor de kom van Megen en gelegen binnen het van rijkswege beschermde stadsgezicht.

Geen stijl genoemd