Torenstraat 4 A, 5366 BK te Megen
Torenstraat 4, 5366 BK te Megen
Torenstraat 6, 5366 BL te Megen

Inleiding

Het STADHUIS van de voormalige gemeente Megen is gesitueerd in de kom van Megen en werd in 1940 ontworpen door de Helmondse architect C. Roffelsen. De traditionalistische stijl van het rijzige gebouw is gebaseerd op de nabijgelegen Gevangentoren als specimen van de plaatselijke middeleeuwse architectuur. Het stadhuis ligt in het van rijkswege beschermde stadsgezicht. Omstreeks 1980 zijn aan de zuidelijke en zuidwestelijke zijde aanbouwen ten behoeve van het nieuwe gemeentehuis geplaatst. Aan de oostelijke zijde zijn in het dak van de achterbouw naast de bestaande dakkapel lichten aangebracht.

Omschrijving

Het object bestaat uit een tweelaags voorbouw en een haaks daarop gesitueerde eenlaags achteraanbouw. Het object heeft een rechthoekige plattegrond en de handvorm bakstenen gevels zijn bekroond met steile, geheel in baksteen uitgevoerde trapgevels, hetgeen het gebouw een karakteristiek aanzien geeft. Zware smeedijzeren steekankers versterken het rustieke beeld. De zadeldaken zijn gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Het dak van het hoofdgebouw heeft een dakruiter onder zadeldak. Een klok ontbreekt. De uit vijf vensterassen bestaande voorgevel heeft een a-symmetrisch in het rechterdeel van de gevel geplaatste deurpartij met vlaggemast en lantaarn. De zware opgeklampte vleugeldeur in het natuurstenen portiek heeft smeedijzeren beslag en kleine deurroosters. In de voorgevel zijn uitsluitend beluikte kloosterkozijnen met kleine ijzeren roedenverdeling aangebracht. De oostelijke zijgevel heeft daarnaast ook beluikte houten kruiskozijnen. In de noordelijke topgevel is onder een rondlicht in hoogreliëf het Megense stadswapen aangebracht. In de westelijke gevel vallen in de achterbouw voornamelijk de hoge ramen van het trapportaal op. In het interieur hebben centrale gang en trapportaal enkele togen in schoonmetselwerk. In het trapportaal in glas-in-lood de wapens van de gemeente. De eerste etage van het hoofdgebouw wordt geheel ingenomen door de eenvoudig uitgevoerde voormalige raadzaal.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van een bestuurlijke ontwikkeling en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het kleine stedelijk raadhuis in het Interbellum. Het is van architectuurhistorisch belang door de stijl, die aansluiting zoekt bij de middeleeuwse bouwtrant, als voorbeeld van het werk van de architect Roffelsen en als laat en zeldzaam voorbeeld van een in historiserende stijl uitgevoerde bouwopdracht. Het heeft ensemblewaarden door de markante ligging en is gaaf bewaard gebleven.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis

Roffelsen, J. ; Noord-Brabant