Oss Q 4
Bij Dr. Baptiststraat 41, 5366 BA te Megen

Inleiding

Tegen de zijgevel van Dr. Baptiststraat 41 bevindt zich een VERDEEL- of SCHAKELKAST van de Provinciale Noordbrabantse Electriciteits Maatschappij, waarvan het ontwerp stamt uit omstreeks 1935.

Omschrijving

De groengeschilderde gietijzeren schakelkast is opgehangen aan twee staande, in de grond verankerde I-normaalprofielbalken. Aan de voorzijde een klep met slot, twee bronzen draaiknoppen en de in laagreliëf in het gietijzer aangebrachte letter K, gevat in de letter O (Odink-Koenerink, Haaksbergen, fabrikant van de kast). Onder de kast vier invoer- of mantelbuizen.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling: het getuigt van de vroege electrificatie van het Noordbrabantse platteland in de eerste helft van deze eeuw. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het van rijkswege beschermde stadsgezicht. Het is gaaf bewaard gebleven en is langzamerhand uiterst zeldzaam geworden.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf Schakelkast/Verdeelkast