Oss Q 97
Rulstraat, in weiland, Megen

Inleiding

In de voormalige bedding van de bij Megen afgesneden Maasarm staat een MONUMENT ter herdenking van een achttal bij de Maaswerkzaamheden in 1935 gedode en gewonde arbeiders. Het monument is gelegen in een weiland, tegen een steilrand.

Omschrijving

Het eenvoudige monument bestaat uit een hardstenen plaat met gefrijnde rand en het opschrift: "Hier werden door het hemelvuur / 3 arbeiders gedood en 5 gewond / Werkverschaffing Maasverbetering / 4 sept. 1935 ". De plaat wordt van het weiland gescheiden door een smeedijzeren pijlpuntenhek op bakstenen basement.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geografische, landschappelijke en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de strijd tegen het water en de werkverschaffing in het Interbellum. Het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)