Nieuwe Hescheweg 279, 5342 NM te Oss

Inleiding

Geheel vrijstaande, uit 1898 daterende DWARSDEELBOERDERIJ met ingang aan de korte gevel. Het in ambachtelijke-traditionele vormen opgetrokken pand dat vroeger tot de gemeente Heesch behoorde, ligt aan de westelijke zijde van de uitvalsweg van Oss naar Heesch.

Omschrijving

De geheel vrijstaande kortgevelboerderij van één bouwlaag heeft een rechthoekige grondslag met lengteas haaks op de weg. De gevels zijn opgetrokken in een machinale baksteen gemetseld in staand verband. Het pand heeft een afgewolfd zadeldak gedekt met Hollandse pannen en op de nok een rieten kap. De gevels hebben een hoge, gecementeerde plint met een druiplijst in het woongedeelte. De indeling van de gevels is nog authentiek. Aan de achterzijde is een kleine stalruimte onder een met pannen gedekt lessenaarsdak gebouwd. Boven dit dak is in de achtergevel een dichtgemetseld hooiluik zichtbaar. De voordeur is circa 1960 iets versmald. Links van de voordeur is een hardstenen gevelsteen met ingekraste naam en jaartal (1898) aangebracht. Gevel met recht gesloten vensters en zesruits schuiframen. De vensterluiken zijn nog aanwezig. De bovenkant van de voorgevel is aan de noordzijde licht beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog; het metselwerk is weer hersteld. Rechte steekankers. Stalgedeelte met kleine segmentboogvensters met roedenverdeling. Aan de noordzijde bevinden zich de grote houten deeldeuren. Inwendig bezit het pand nog de oorspronkelijke indeling met balklagen en planken vloeren. Vooraan bevindt zich het woongedeelte met aangrenzende keuken. In de keuken bevindt zich het rookkanaal met op het dak een gemetselde rechthoekige schoorsteen. Aan de rechterzijde bevindt zich de kleine opkamer met kelder daaronder. De kelder is deels bovengronds en krijgt licht via een klein rechthoekig venstertje dat zich nog net in de plintzone bevindt. Achter het keukengedeelte begint de stalruimte met hooizolder. Het stalgedeelte heeft een onbeschoten kap met sporen en stropoppen.

Waardering

De boerderij bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van het kleinbedrijf. De boerderij heeft architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is van belang vanwege de gaafheid van exterieur en interieur; met name vanwege de indeling en de onderkelderde opkamer. De boerderij is van algemeen belang vanwege de historisch-bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelboerderij