Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
516605
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
22 augustus 2002
Kadaster deel/nr: 
82685/69
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oss
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Oss
X-Y coördinaat: 
163834 - 419677

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1935 werd aan de toenmalige rand van de stad in opdracht van het Rijksbureau voor Drinkwatervoorziening te 's-Gravenhage deze WATERTOREN in de verstrakte vormen van de Late Amsterdamse School opgetrokken. De ontwerper was waarschijnlijk Kording. De éénlaags aanbouwen aan de voet van de watertoren zijn van latere datum en vallen buiten de van rijkswege geldende bescherming. De watertoren is niet meer als zodanig in gebruik. Op de begane grond is nu winkelruimte gevestigd. De bovenste verdiepingen staan leeg. Sinds 1985 is de watertoren eigendom van een Turkse moskeevereniging die in de aanbouwen een moskee exploiteert.

Omschrijving

De gedeeltelijk vrijstaande, 48.0 meter hoge, watertoren is gebouwd op een ronde grondslag. De schacht van de vijf verdiepingen tellende toren heeft een met gemetselde machinale baksteen ommanteld en opgevuld betonskelet. De toren heeft een rond hoogliggend dubbel reservoir van beton met een vlakke bodem. De rondboogingang met houten klampdeur is bereikbaar via een kleine stenen trap. Aan weerszijden van de ingang bevindt zich een kunststeen decoratie met als opschrift: ANNO 1935. De buitenzijde heeft enig verticaal decoratief accent gekregen door de toepassing van grote bakstenen pilasters op de plaats van het betonskelet en door de smalle, hoge, in stalen kozijnen gevatte, ramen. De smalle tussenverdieping met lekvloer onder het reservoir heeft per travee vier lage smalle vensteropeningen. De lichttoetreding naast het reservoir wordt per travee verzorgd door een hoog, smal venster met glasstenen. De ronde spits met flauwe helling is gedekt met groen verweerde koperen platen. De zeskante betonnen standpijp is centraal in het gebouw geplaatst. Inwendig is de ruimte steeds zeszijdig gehouden met betonnen pijlers en spanten op de hoeken. De spanten ontmoeten elkaar bij de standpijp. De ruimten tussen deze hoekpijlers is steeds opgevuld met een grote, vrij grove machinale baksteen. Op de planken vloer van de eerste verdieping na zijn de verdiepingsvloeren van beton. Iedere verdieping is voorzien van een ijzeren steektrap. Tussen het reservoir en de ommanteling is een betonnen trap aangebracht. In de ruimte tussen reservoir en lekvloer bevinden zich nog de authentieke pijpleidingen en aansluitingen.

Waardering

Doordat de watertoren een bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening in Nederland is en als zodanig een sociaal-economische ontwikkeling zichtbaar maakt, is deze van algemeen cultuurhistorisch belang. De watertoren is uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling en is als zodanig van architectuurhistorisch belang. De watertoren is van belang wegens de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Tevens heeft de toren als markant onderdeel van het stedelijk silhouet ensemblewaarde. De watertoren is van belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en interieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWatertorenstraat15341 TEOss

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieNutsbedrijf

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OssE4712

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19351935globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Kording ; Noord-Brabantarchitect / bouwkundige / constructeur

Waarschijnlijk!!