516612 - Pastorie, H.Hart, Kerkhof complex
Megen G 351
Bij Kerkplein 7, 5368 AM te Haren

Inleiding

Op het kerkhof van de R.K. Sint Lambertuskerk (rijksmonument) aan het Kerkplein 7 te Haren staat aan de westelijke zijde een klein BAARHUIS MET CALVARIEBERG in sobere neogotische stijl, uit omstreeks 1900.

Omschrijving

Het eenlaags huisje heeft een rechthoekige plattegrond en bakstenen muurwerk met een tandlijst. Op het zadeldak liggen muldenpannen. In de zuidelijke gevel zitten twee toegangsdeuren, in de noordelijke gevel één opgeklampt deurtje met spitsbogige strek. Géén van de gevels heeft vensters. Het interieur is in twee rechthoekige vertrekken verdeeld. Het zadeldak heeft aan de westelijke zijde een fors houten overstek. Onder deze kap, met onder meer ajour driepassen en florale motieven, hangt tegen de westelijke muur van het baarhuisje een houten kruis met een kunststenen corpus, waarboven een dito plaquette met de afkorting: "INRI". Voor het kruis een klein natuurstenen knielbankje. Het kruisbeeld wordt geflankeerd door in het muurwerk uitgespaarde blinde spitsboognissen, met elk een bakstenen sokkel voor een (ontbrekend) beeld.

Waardering

Het objecten zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De objecten maken deel uit van een waardevolle groep kerkelijke bebouwing en zijn daarnaast gaaf bewaard gebleven. De combinatie van baarhuis met calvarieberg is zeldzaam.

Nee Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Calvarieberg
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje