516632 - Villa "De Omval"
Molenstraat 61, 5281 JN te Boxtel

Inleiding.

De in eclectische stijl gebouwde VILLA is gelegen achter de rooilijn van de Molenstraat en is omgeven door een tuin met daarin heesters en kastanjes, afgescheiden van de straat door een smeedijzeren sierhek.

Omschrijving.

Het onderkelderde bakstenen pand heeft een samengestelde plattegrond en telt twee bouwlagen op een basement en een zolderverdieping onder een afgeplat, samengesteld schilddak, gedekt met leien in maasdekking (voorheen pannen). Links een hoger opgaand schilddak afgezet met een niet-origineel ijzeren sierhek met in het voor- en zijschild rijk versierde dakkapellen met fronton, klauwstukken en pironnen. Rechts in het voorschild een oeil-de-boeuf. In zij- en achterschilden kleine daklichten. De bakstenen gevels zijn opgemetseld in kruisverband, verlevendigd met diverse speklagen en een over drie gevels doorlopende cordonlijst. Ze worden afgesloten door een architraaf met een fries en een geprofileerde goot op klossen. Onderlangs in het basement enkele kelderluiken. Verder in de gevels rode profielstenen in de venstertogen en de segmentboogvormige strekken, natuurstenen aanzet- en sluitstenen met diamantkoppen en een projecterende plint. De achtergevel is soberder uitgevoerd. Op de begane grond veelal getoogde 2-ruitsschuifvensters met glas-in-lood bovenlicht, op de verdieping T-vensters met segmentboog boven gedecoreerd boogveld. Verder 3-ruitsvensters met dito bovenlichten, ruisvensters, gekoppelde 2-ruitsvensters en blinde vensters. De voorgevel bestaat uit twee delen, waarvan het linkerdeel licht risaleert. Geblokte hoekpilasters scheiden de delen van elkaar. In het linkerdeel op de begane grond een driezijdige erker met natuurstenen aanzetstukken en consoles die het bovenliggende balkon met balustrade schoren. De rechtergevel bestaat uit drie traveeën waarvan de rechtertravee risaleert. In de oksel een hardstenen trap met bordes onder een bewerkte houten luifel op een geprofileerde houten stijl, verder ijzeren bordeshekje en beglaasde houten paneeldeur met siertraliewerk. Tegen de linker zijgevel een vijfzijdige eenlaags uitbouw met bovenliggend balkon met balusterhek. In de uitbouw terrasdeuren met terras en bakstenen radiaalvormige trap met aan weerszijden pilaartjes waarop siervazen. Tegen de achtergevel een eenlaags uitbouw met zolderverdieping (waarin hijsluik) onder een met leien gedekt zadeldak. Op dit dak een hoog oprijzende, enigszins gewijzigde, schoorsteen. Het middendeel van de achtergevel risaleert. Op de begane grond een achterdeur met glas-in-lood onder segmentboog. Van het interieur zijn vermeldenswaard: hal met witmarmeren vloer, stucplafonds, paneeldeuren, glas-in-lood bovenlichten, grote kamer met balklaag voorzien van sleutelstukken, schouw met getordeerde zuilen, kelder met troggewelf.

Waardering.

Het object is van algemeen belang daar het architectuurhistorische waarde bezit. Het is van bijzonder belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de rijk gedetailleerde ornamentiek alsmede de bijzondere samenhang tussen het exterieur en onderdelen van het interieur. Verder bezit het object ensemblewaarden. De villa vormt tesamen met de schuur, de tuin en het sierhek een typerend ensemble, dat met de situering aan een van de uitvalswegen een karakteristiek deel uitmaakt van de historische bebouwing van Boxtel. Verder is het object van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en onderdelen van het interieur.