516632 - Villa "De Omval"
Molenstraat 61, 5281 JN te Boxtel

Inleiding.

Evenwijdig aan de rechtergevel van de villa en loodrecht op de Molenstraat is rechts naast de oprit een SCHUUR gelegen.

Omschrijving.

Eenlaags gebouw op een langgerekte, rechthoekige plattegrond met een plat dak. Voor de voorgevel een stoepje met geometrisch tegelwerk. Onderlangs de gevels loopt een plint. De gevels worden afgesloten door een bakgoot op klossen. De muren zijn opgetrokken uit baksteen, gemetseld in kruisverband en worden verlevendigd door twee gestucte speklagen. In de voorgevel geven vier houten klampdeuren met natuurstenen dorpels en afgebiljoende kozijnen onder een segmentboog met geometrisch baksteenmotief in het boogveld toegang tot diverse vertrekken. Verder twee identieke afgebiljoende vensterkozijnen waarin stolpramen met onder- en bovenlichten met kleine roedenverdeling, eveneens onder segmentboog met geometrisch baksteenmotief in het boogveld. Venster in linker zijgevel kijkt uit op belendend perceel.

Waardering.

Het object is van algemeen belang omdat het ensemblewaarden bezit. De schuur vormt tesamen met de villa, de tuin en het sierhek een typerend ensemble, dat met de situering aan een van de uitvalswegen een karakteristiek deel uitmaakt van de historische bebouwing van Boxtel. Verder is het complex van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G)