516635 - De Smalle Stroom
Drossaard 5, 5282 MK te Boxtel

Inleiding.

Geheel zuidelijk op het terrein staat een FABRIEKSSCHOORSTEEN, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De schoorsteen dateert uit 1852 en is waarschijnlijk door Duitse of Belgische schoorsteenbouwers gebouwd. In Nederland kwam de schoorsteenbouw in radiaalsteen pas rond 1879 op gang. Daarmee is deze schoorsteen de oudste in radiaalstenen gebouwde schoorsteen van ons land en anno 1997 een van de laatste overgebleven fabrieksschoorstenen in Boxtel. De pijp is ontdaan van de kop met afdekmuts en diverse trekbanden zijn losgesprongen. Restauratie van de schoorsteen heeft eind 1997 een aanvang genomen.

Omschrijving.

Op een vierkante, bakstenen sokkel met per sokkelzijde twee rondboognissen en bovenop een natuurstenen afdekplaat, verheft zich een uit (Duitse of Belgische) radiaalstenen opgetrokken schoorsteenpijp van geringe hoogte en met een lichte valling. Om de ronde pijp diverse ijzeren trekbanden.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de linnennijverheid en de opkomst van wasserijen. Bovendien is het object in technisch en typologisch opzicht van industrieel-archeologisch belang.

Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Verder heeft het object bijzondere betekenis wegens de markante functionele situering aan het Smalwater en de historisch-ruimtelijke relatie hiermee. Het schoorsteensilhouet is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de plek en het dorp. Tot slot bezit het object, als eerste in radiaalstenen gebouwde schoorsteen van ons land, als een van de laatste fabrieksschoorstenen in Boxtel en als representant van de ontwikkeling van de wasserij- en linnennijverheid, een zeer grote zeldzaamheidswaarde.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksschoorsteen Onderdeel complex "De Smalle Stroom" v.d. Voortweg 1

restauratie