Spoorstraat 9, 5281 GL te Boxtel

Inleiding.

Ten noorden van het stationsgebouw is tussen het spoorwegemplacement en de Spoorstraat een voormalige DIENSTWONING gelegen. De nokrichting van het vrijliggende huis loopt evenwijdig aan de Spoorstraat. Het is gebouwd in 1899 in opdracht van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen als dienstwoning voor de sous-chef. Het vertoont elementen van de Chalet-stijl.

Oorspronkelijk had het woonhuis zesruits schuifvensters en luiken. Moderne, betonnen golfpannen hebben de originele oud-Hollandse pannen vervangen. De windveren hadden oorspronkelijk een ajourlijst. Achter het huis staat een kleine schuur die buiten de bescherming valt.

Omschrijving.

Het gedeeltelijk onderkelderde houten pand heeft een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag en een zolderverdieping onder een zadeldak met groot overstek. In het westelijke schild twee schoorstenen, in het oostelijke schild twee dakraampjes; aan de dakvoet bakgoten, verder versoberde windveren. Kapconstructie met Philibertspanten waarbij de houten delen verbonden worden door pen-en-gat verbindingen. De gevels bestaan uit horizontale, houten gerabatte delen tussen verticale deklatten op de hoeken. Onderlangs de gevels loopt een bakstenen plint, gemetseld in kruisverband. Het huis is gebouwd op een lichte verhoging en rondom is een klinkerbestrating aangelegd. Alle gevelopeningen (vensters en deuren) zijn voorzien van geprofileerd lijstwerk. De voorgevel is symmetrisch en telt vijf traveeën. In de middelste travee leidt een bakstenen trapje naar een houten opgeklampte toegangsdeur met tweeruits bovenlicht. Aan weerszijden hiervan twee drieruits schuifvensters. De uit drie traveeën bestaande achtergevel is eveneens symmetrisch. Centraal een achterdeur met tweeruits bovenlicht met aan weerszijden een drieruits schuifvenster als voornoemd en een stolpvenster met tweeruits bovenlicht.

In de kopgevels in de punt een drieruits venster. Beneden in de noordgevel twee drieruits schuifvensters en in de zuidgevel een dito venster naast een beglaasde, openslaande dubbele deur met tweeruits bovenlicht. De vertrekken liggen aan weerszijden van de centrale middengang. Het huis is inwendig gemoderniseerd. Balustrade van de trap met ijzeren spijlen; de beginbaluster is (volgens mededeling bewoner) afkomstig uit een inmiddels afgebroken dienstwoning van de stationschef.

Waardering.

Het object is van algemeen belang omdat het cultuurhistorische waarde bezit. Als dienstwoning voor een sous-chef is het pand een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het object heeft vooral architectuurhistorische waarden. Het is van belang voor de architectuurgeschiedenis wegens het bijzondere materiaalgebruik en op grond van de toegepaste constructie is het ook van belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek. Daarnaast bezit het object ensemblewaarden. Het vormt, tesamen met de belendende goederenloods, het spoorwegnet en het station een integraal onderdeel van de ontwikkeling van de spoorzone in Boxtel. Het woonhuis bezit ook zeldzaamheidswaarde. Uiterlijke verschijningsvorm, materiaalgebruik, bouwwijze en typologie geven het object een architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Opzichterswoning (Sous-chef)