Stationsstraat 28, 5281 GD te Boxtel
Stationsstraat 28 B, 5281 GD te Boxtel

Inleiding.

Aan de lintbebouwde Stationsstraat bevindt zich op nummer 28, gelegen in de rooilijn van de straat, een diep WOONHUIS. Aan de rechtergevel grenst een houten inrijpoort die toegang verschaft tot het achtererf en aan de linkergevel een (gemoderniseerde) aanbouw uit 1948, die buiten de bescherming valt. Op het achtererf een siertuin. Het pand is gebouwd omstreeks 1900, waarschijnlijk in opdracht van W. van Eupen. Het behoort stilistisch tot de Art Nouveau, met detaillering in Chalet-stijl. Op het achterschild van het zadeldak een nieuwe schoorsteen en dakraam. In de woonkamer zijn twee muren met schuifdeuren verwijderd. Dubbele tuindeuren met zijlichten en bovenlichtstrook in achtergevel in 1984-86 (in stijl) vernieuwd. Op de begane grond van de tweelaags aanbouw aan de achterzijde een moderne keukenuitbouw uit het begin van de jaren negentig van de 20ste eeuw.

Omschrijving.

Het gedeeltelijk onderkelderde bakstenen pand beslaat een nagenoeg L-vormige plattegrond. Het hoofdvolume telt twee bouwlagen met zolderverdieping onder een, met rode tuile-du-Nordpannen gedekt, samengesteld zadeldak. Aan de achterzijde een haaks hierop gelegen rechthoekige tweelaags aanbouw met plat dak; in de oksel van beide bouwmassa's een eenlaags tuinkamer-uitbouw waarboven een balkon. Het samengestelde zadeldak bestaat uit een hoofddak met de nokrichting evenwijdig aan de straat, met in het voorschild een zadeldakvormige steekkap met gelijke nokhoogte, doch hogere dakvoet. Het hoofddak bezit aan weerskanten een overstek met windveren; op het rechter nokeind een in stijl gemetselde schoorsteen. Aan de dakvoet overstekende bakgoten met een (aan de voorgevel) geornamenteerde gootlijst. Asymmetrische voorgevel met een ten opzichte van de as naar rechts verschoven risaliet. Deze is wel symmetrisch van opzet en eindigt in een tuitgevel met een houten, ver overstekende vakwerkkap met houtsnijwerk. Beganegronds een groot driedelig venster onder segmentboog, bestaand uit een stolpvenster met zijlichten en bovenlichten. Onder in de zij- en bovenlichten stroken kleine ramen met roedenverdeling. Links een inpandig portiek met hardstenen stoep en paneeldeur met houtsnijwerk, siertraliewerk, koperen brievenbus met zweepslagmotief en glas-in-lood bovenlicht. Op de verdieping drie stolpvensters met raamstroken in het bovenlicht met kleine roedenverdeling, waarvan het linker onder latei met strek en de vensters in de risaliet onder rondbogen. In de geveltop een dito venster van kleiner formaat onder een korfboog. Alle bovenlichten zijn voorzien van groen kathedraalglas. Het in kruisverband gemetselde muurwerk wordt in de voorgevel verlevendigd door de toepassing van rode, grijze en gele verblendsteen in banden, blokken, strekken en ontlastingsbogen, en verder door de toepassing van groene verglaasde baksteen voor de afzaten en de plint. In de boogvelden en een fries onder de daklijst zijn aan weerszijden van de risalerende partij polychrome majolica tegeltableau's in Art-Nouveau-vormgeving aangebracht. Verder opvallende smeedijzeren Art-Nouveaumuurankers, gesneden kozijnen en in overeenkomstige stijl bewerkte natuurstenen lateien boven het portiek en bovenliggend venster. De overige gevels zijn soberder uitgevoerd. De rechter gevel is, behoudens één smal venster, blind. Aan de achtergevel een tuinkamer-aanbouw met beglaasde pui van gesneden houten stijl- en regelwerk. Op de verdieping een dubbele openslaande deur met bovenlicht met kleine roedenverdeling. Uitkragend metselwerk onder de bakgoot. In de tweelaags aanbouw aan de achterzijde in de gevels op de verdieping enkele stolpvensters zoals voornoemd onder een rollaag waarboven de daklijst van het platte dak. Van het interieur zijn vermeldenswaard: vrijwel authentieke hal met stucplafond, hardstenen vloer, bordestrap met balusters en leuning, paneeldeuren met gesneden lijsten, deuren met geëtst glas, kelder met troggewelf, rode plavuizen en kelderlicht met diefijzers. In het trappenhuis bevinden zich onder een afwerklaag nog belangwekkende originele Art-Nouveaumuurschilderingen.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft architectuurhistorische waarden daar het van bijzonder belang is voor de geschiedenis van de architectuur. Verder is het van belang wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten, bijzondere ornamentiek en detaillering. Daarnaast is het van belang vanwege de bijzondere stilistische samenhang van het exterieur en interieurelementen uit de bouwtijd. Het object heeft ensemblewaarde als beeldbepalend en gaaf onderdeel van de historische bebouwing aan de Stationsstraat. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van de hoofdvorm en delen van het interieur.

Het object heeft zeldzaamheidswaarde wegens de aard en het aantal van de nog bewaard gebleven stijlkarakteristieken in interieur en exterieur.