Etten-Leur P 3181
Haansberg 76, 4874 NL te Etten-Leur

DUBBELWOONHUIS uit tweede helft van de 19de eeuw.

Het linkse gedeelte is het oudste mogelijk nog uit het derde kwart van de 19de eeuw. De kern van het huis is echter veel ouder. Op het erf twee schuren, waarvan één 19de eeuws is en een langsdeel heeft en de ander uit ca. 1900 is.

Omschrijving.

Het dubbele woonhuis heeft een symmetrische voorgevel met eenvoudige kroonlijst en een cementen plint. Het zadeldak is gedekt door grijze Oudhollandse pannen liggend tussen tuitgevels. Beide voordeuren zijn geflankeerd door een zesruits schuifvenster. Het opgaande metselwerk bestaat gedeeltelijk uit IJsselsteen. De muuropeningen hebben hanenkammen in twee kleuren baksteen. In het metselwerk van de linker tuitgevel is een oudere vorm van het huis zichtbaar. Hieruit blijkt dat oorspronkelijk het huis veel kleiner was. Zowel in hoogte als in de diepte is het vergroot. De contouren van het vlechtwerk van de oude gevel zijn nog steeds goed zichtbaar. De langsdeelschuur heeft een rieten schilddak. De andere schuur heeft een zadeldak belegd met pannen. Twee leiperen tegen de zijgevel.

Waardering.

Het dubbele woonhuis met beide opstallen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als specimen van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw en het wonen en is een gaaf voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis op het platteland. Het is als zodanig zeldzaam.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Dubbel woonhuis