Etten-Leur E 7137
Lichttorenhoofd 2, 4871 CC te Etten-Leur

Inleiding.

VILLA met kenmerken van de Neo-Renaissancestijl uit 1895, gebouwd door Ulbo Jetze Heerma van Voss, zoon van de suikerfabrikant S.C.J. Voss uit Zwartenbergen. Architect was de bekende Leurse kerkenbouwer Petrus Johannes Van Genk. Tussen de villa en het tegenovergelegen Sint-Antoniusgesticht ligt een naar de suikerfabrikant genoemd plantsoen. Het huis met voorgevel op het oosten ligt vrij op het perceel. Aan de noordkant van de villa een dubbele garage. Aan de westkant achter het huis een uitgebouwde veranda met erboven balkon.

Omschrijving.

De villa heeft twee bouwlagen liggend onder een met leien gedekt schilddak. In de dakschilden kapellen met helmdaken. De voorgevel heeft een risaliet met tuitgevel. In de oksel van de gevel en de risaliet ligt centraal in de voorgevel een hoogopgaande ingangspartij, met een achtzijdig torendak met ui en oculus. De tuitgevel, torendak met oculus en kapellen zijn bekroond door smeedwerk. De gevels hebben rondom een kroonlijst op gestoken klossen met fries, cordonlijst en basement. Het opgaande werk bestaat uit roodpaarse machinale baksteen gemetseld in kruisverband met toepassing van Franse kalksteen voor de aanzet- en sluitstenen rond de getoogde muuropeningen, de horizontale banden en muurafdekking van de tuitgevel. De schuifvensters op de begane grond hebben rolluiken. Dubbele voordeur met gietijzeren roosters. Interieur onder andere met rijk bewerkte stucplafonds, marmeren hal en gang. Aan de straat als erfscheiding een smeedijzeren hekwerk op gemetseld basement.

Waardering.

De villa met hekwerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de welvaart welke door de suikerindustrie in deze omgeving werd gebracht. Het geheel is architectuurhistorisch waardevol vanwege de stijl, de plaats in het werk van de architect en het materiaalgebruik. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven en van belang vanwege het bouwtype vrijstaande villa op vrije plattegrond, met de ingangspartij geaccentueerd door een torenvormige partij voorzien van markant dak. Dit is een zeldzaam gegeven, evenals de zijgevels die een relatief rijke behandeling hebben gekregen met als het ware een om de hoeken voortgezette detaillering.

Genk, P.J. ; Noord-Brabant