516674 - Boerderij-complex
Woensdrecht E 464
Oud Hinkelenoorddijk 7, 4634 PN te Woensdrecht

Inleiding.

Aan de zuidelijke zijde van het erf staat een WOONHUIS uit omstreeks 1860 in Ambachtelijk-Traditionele vormen met Eclectische motieven. Het pand is met de nok haaks op de dijk gesitueerd. In 1966 zijn aan vensters en voordeur enkele wijzigingen doorgevoerd.

Omschrijving.

Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en wordt gedekt door een zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. Op de nok van het dak staat een kleine dakruiter met klok. Op zowel de westelijke als de oostelijke gevel staat een schoorsteen.

De gevels zijn opgetrokken in handvorm baksteen en voorzien van een gepleisterde plint. De op het zuiden gelegen voorgevel heeft een symmetrische vijfassige indeling. In het midden een vernieuwde voordeur met bovenlicht met smeedijzeren sierrooster, geflankeerd door schuifvensters met een vereenvoudigde indeling. Alle vensters zijn voorzien van paneelluiken, met aan de bovenzijde een louvre-paneel.

In de westelijke straatgevel zijn op de begane grond twee en op de verdieping één van dergelijke beluikte vensters aangebracht. Aan de noordoostelijke zijde van het woonhuis is de kelder met opkamer gesitueerd. In de noordelijke gevel zijn twee kelderlichten. De verdere indeling van deze gevel is symmetrisch: een paneelvoordeur met bovenlicht (waarop de over de volle lengte van het woonhuis lopende gang uitkomt) wordt aan beide zijden geflankeerd door twee vensters als in de voorgevel. Via een eenvoudig tussenlid, met in de noordelijke gevel een garagedeur, is het woonhuis verbonden met het karschop (2).

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in West-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het boerenwoonhuis. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek. Het geheel heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met het omliggende poldergebied dat nog de oorspronkelijke verkaveling bezit. Het is belangrijk vanwege de gaafheid en is als vertegenwoordiger van een meerledige polderboerderij van het West-Brabantse type zeldzaam.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M) Karschop

Wijzigingen vensters en voordeur.