Woensdrecht B 2703
Binnenweg 33, 4631 LN te Hoogerheide

Inleiding.

Aan de oostelijke zijde van de Binnenweg staat, met de nok haaks op de weg, een KEUTERBOERDERIJ met put, daterende uit omstreeks 1885. Omstreeks 1900 is aan de oostelijke zijde een varkensstal aangebouwd. Het huis heeft Ambachtelijk-Traditionele vormen.

Omstreeks 1980 is het pand gerestaureerd, waarbij enkele vensters zijn vervangen. De oorspronkelijke detaillering bleef hierbij behouden. Het erf door een ligusterhaag van de openbare weg wordt gescheiden.

Omschrijving.

De keuterij heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met oud-Hollandse pannen. Op de westelijke gevel staat een schoorsteen, terwijl de oostelijke gevel door een nokruiter wordt bekroond.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen. De zuidelijke voorgevel en de achtergevel hebben smeedijzeren ankers en een gemetselde tandlijst. De indeling van de zuidelijke gevel is als volgt: een beluikt negenruits schuifvenster met hardstenen dorpel en handgesmeed beslag heeft ter rechterzijde een tweetal opgeklampte deuren, beide met een gedeeld bovenlicht.

Daarnaast een klein vijfruits licht en een opgeklampte staldeur. De westelijke gevel is gecementeerd. Boven een keldervenster is een vijfruits licht aangebracht. Een dergelijk venster belicht ook de kapverdieping. In de noordelijke gevel zijn twee vierruits lichten aangebracht. Tegen de oostelijke gevel staat de voormalige varkensstal onder lessenaardak. In de gevel een klein keperbooglicht.

Waardering.

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van West-Brabant en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de keuterij op de zandgronden. Het object is van architectuurhistorisch belang door de uiterst eenvoudige detaillering, die het kleine woonhuis op het platteland typeert. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang als een der laatste voorbeelden van een kleine keuterij met erf en haag in westelijk Noord-Brabant.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Keuterboerderij

restauratie