Actualiteit gegevens: 18-06-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
516702
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
13394/42
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Woensdrecht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ossendrecht
X-Y coördinaat: 
80324 - 378761

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Op de kruising van Aanwas en Oude Dijk staat, markant gesitueerd in de as van de Oude Dijk, een WOONHUIS in Ambachtelijk-Traditionele stijl met Eclectische elementen. Het pand, dat met de voorgevel naar Aanwas is gekeerd, dateert uit 1890. In de zuidelijke gevel zit een kleine hardstenen gevelsteen, slechts gedeeltelijk leesbaar, met het opschrift "Dorothea / Mattheussens (?) / 1890". is. Aan de achterzijde is omstreeks 1900 een kleine aanbouw geplaatst. Deze aanbouw valt binnen de bescherming.

Omschrijving.

Het huis heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met kruispannen. Tegen het eenlaags huis zijn aan de achterzijde twee aanbouwen geplaatst; aan de noordelijke zijde een voormalige bedrijfsaanbouw met dienstruimten; aan de zuidelijke zijde een uitbreiding van de keuken. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. De zuidelijke gevel is geheel gepleisterd in blokverband. De straatgevel heeft een symmetrische opzet met vijf assen. In het schoon metselwerk boven de vensters en deur forse mozaïeken in strengperssteen. Op de hoeken hardstenen geblokte lisenen. De paneelvoordeur met bovenlicht heeft een hardstenen omlijsting met afdekplaat op consoles. De gevel wordt afgesloten door een forse kroonlijst, bestaande uit een getand fries en een geprofileerde houten gootlijst. Voorts heeft de gevel een hardstenen plint, terwijl ook de dorpels in dat materiaal zijn uitgevoerd. De voordeur wordt geflankeerd door tweemaal twee licht getoogde schuifvensters, waarvan de indeling vereenvoudigd is. In de strekken een geboortesteen. In de zuidelijke gevel, die ter hoogte van de kap is voorzien van zware smeedijzeren muurankers, een gemoderniseerd T-venster op de begane grond, en twee schuifvensters, voorzien van houten rolluiken op de etage. In de top van de gevel een klein rondlicht. In deze gevel zijn verschillende kleine gietijzeren roosters geplaatst.

De achtergevel van het pand heeft tweemaal twee schuifvensters met een vereenvoudigde indeling en een deur met een bovenlicht. Ook hier wordt de gevel door een geprofileerde gootlijst afgesloten. De noordelijke aanbouw heeft een zadeldak met pannen, en bestaat uit voormalige bedrijfsruimten, waaronder een kleine stal met taszolder. In de gevel een T-schuifvenster en tweemaal een opgeklampte deur. In de topgevel van de eindgevel enkele duiventilopeningen. In de zuidelijke aanbouw, waarvan de gevels deels gepleisterd zijn, is de keuken ondergebracht. Het zadeldak is ook hier gedekt met kruispannen. Op het achtererf staat tegen de gevel van de noordelijke aanbouw een gietijzeren pomp met huis.

Waardering.

Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van West-Brabant, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering, met name de siermozaïeken. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en delen van het interieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de karakteristieke dorpskern op de hoge wal die de overgang vormt van kleipolders naar het zandgebied.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAanwas204641 JHOssendrecht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OssendrechtF1073

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Met eclectische elementen.

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880globaalvervaardiging
19001900globaalverbouwing

Achterzijde kleine aanbouw.