Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
516703
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
13394/42
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Woensdrecht
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ossendrecht
X-Y coördinaat: 
80342 - 378725

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding.

Aan de oostelijke zijde van Aanwas, markant gesitueerd op de rand van Zuidpolder en kom van Ossendrecht, nabij uitlopers van de Brabantse Wal, staat een HERENHUIS uit omstreeks 1900. Het vrijstaande Eclectische pand wordt door een ondiepe voortuin met smeedijzeren hekwerk van de openbare weg gescheiden.

Omschrijving.

Het eenlaags pand heeft een globaal L-vormige plattegrond en wordt gedekt door een mansardedak met losanges. De bakstenen gevels zijn voorzien van gepleisterde banden.

De symmetrische straatgevel heeft een anderhalfsteens risalerende middenpartij met vernieuwde deur met bovenlicht, een hardstenen balkon op kunststenen consoles, voorzien van een smeedijzeren hekwerk, met in de daarboven gesitueerde gemetselde topgevel een paar openslaande deuren, eveneens voorzien van een bovenlicht. Deze middenpartij wordt geflankeerd door tweemaal twee getoogde T-schuifvensters, waaronder een hardstenen dorpelcordonlijst. De straatgevel wordt afgesloten door een gemetselde kroonlijst, voorzien van gestucte profileringen en blokjes, waarop de gootlijst rust. Ter linker- en rechterzijde van de topgevel staan tegen het dakschild twee gemetselde dakkapellen, die bekroond worden door een geschilderd pediment.

De noordelijke zijgevel heeft een halfvenster. Op de eerste verdieping twee T-schuifvensters. In de zuidelijke gevel op de begane grond een halfvenster en een T-schuifvenster, op de eerste verdieping een T-schuifvenster.

Tegen de achtergevel staat aan de noordelijke zijde een uit dezelfde periode stammende eenlaags aanbouw, voorzien van een schilddak met kruispannen. De plint van de gemetselde muren is gepleisterd. In de noordelijke gevel zijn rondlichten aangebracht. Het achtererf, dat bereikbaar is door een U-vormige oprijlaan, is onverhard. De voortuin is afgesloten met een smeedijzeren hek op hardstenen basement, voorzien van een poortje.

Het interieur is grotendeels in oorspronkelijke staat met middengang en kamer-en-suite, voorzien van stucplafonds. De keuken heeft gedeeltelijk de oorspronkelijke inrichting.

Waardering.

Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van West-Brabant, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het dorpswoonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering.

Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en delen van het interieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de karakteristieke dorpskern op de hoge wal die de overgang vormt van kleipolders naar het zandgebied.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAanwas334641 JGa.d.oostel.zijde v. Aanw.Ossendrecht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Herenhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
OssendrechtF584

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19001900globaalvervaardiging