516707 - Processiepark
Bij Marialaan 16, 5724 AB te Ommel

Inleiding.

PROCESSIEPARK, op 13 april 1914 gesticht in opdracht van pastoor van de Pas. Het park is aangelegd op een rechthoekig terrein, ten zuiden van de in 1960-63 gebouwde kerk Maria Praesentatie. Tegen de zijmuur van de kerk is een openlucht altaar aanwezig, in processiemaanden wordt het terrein tussen kerk en park gevuld met banken en kunnen er missen plaats vinden.

Het geheel ligt aan de rand van Ommel, aan de doorgaande weg.

Omschrijving.

Centraal in het park ligt een Calvarieberg. Aan de voet daarvan staat een offerblok. Vanuit de Calvarieberg zijn straalsgewijs een vijftal zandpaden aangelegd. Om de Calvarieberg staan zes kapelletjes met voorstellingen van het Mirakel van Ommel, verbonden aan de vondst van een uit de dertiende eeuw daterend Byzantijns beeldje (rijksmonument nr. 8442). De kapelletjes zijn met elkaar verbonden door een zandpad. In een grotere cirkel eromheen zijn de veertien kruiswegstaties geplaatst, eveneens aan een rondgaand zandpad. In de zuid-oosthoek van het park is in 1933 een Lourdesgrot geplaatst. Tussen de paden zijn grasvelden met begroeiing aangelegd. De oorspronkelijke beplanting bestaande uit berkebomen etc. is uitgedund. Jonge aanplant, onder andere rododendronstruiken zijn toegevoegd. Aan de straatzijde wordt het park begrensd door een haag en een laag smeedijzeren hek. Toegang tot het park geschiedt echter via de zijkant die aan een groot openlucht altaar (tegen de zijmuur van de kerk) grenst.

Waardering.

Het park is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden die het heeft als bijzonder voorbeeld van een typologische ontwikkeling en als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme; namelijk de geschiedenis van de Mariadevotie in dit kerkdorp welke een meer dan lokale uitstraling heeft gehad. De sculpturen in de bedevaartskapellen hebben kunsthistorische waarde. Het geheel is authentiek en gaaf bewaard.

CALVARIEBERG, centraal in het processiepark gelegen.

De Calvarieberg is een met gras, struiken en bomen begroeide opgeworpen zandheuvel.

Aan de voorzijde ervan is een bakstenen trap met tien treden aangebracht. Op de top is tegen een houten kruis een gietijzeren corpus gehangen. Het kruis staat op een bakstenen sokkel met hardstenen kapiteel.

Waardering.

De Calvarieberg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en als uitdrukking van geestelijk leven; namelijk de geschiedenis van de Mariadevotie in dit kerkdorp welke een meer dan lokale uitstraling heeft gehad. Als essentieel onderdeel van het processiepark heeft de Calvarieberg ensemblewaarde.

OFFERBLOK, gelegen aan de voet van de Calvarieberg.

Omschrijving.

OFFERBLOK, aan de voet van de Calvarieberg. Het geheel bestaat uit een bakstenen kastje op een taps toelopende hardstenen voet. Het kastje heeft aan de voorzijde een natuurstenen plaat met een kleine opening voor geld en het opschrift: "GIJ PELGRIMS DIE DIT OORD BETREEDT, WIE GIJ OOK ZIJT EN HOE GIJ OOK HEET, GIJ ALLE VROOM VAN ZINNEN, BLIJFT STEEDS MARIA MINNEN EN GEEFT UW GIFT MET MILDE HAND, ZO BLIJFT MARIAOORD IN STAND". De achterzijde heeft een ijzeren deurtje. Het kastje heeft een hardstenen afdeksteen met gebogen bovenkant en ingehakte kruistekens.

Waardering.

Het offerblok is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en als uitdrukking van geestelijk leven; namelijk de geschiedenis van de Mariadevotie in dit kerkdorp welke een meer dan lokale uitstraling heeft gehad. Als essentieel onderdeel van het processiepark heeft het offerblok ensemblewaarde.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Calvarieberg Rooms-katholieke kerk